P r o j e k t



     

                                 U S T A W A
                      z dnia ....................2003 r.
                                       
             o organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych
                                       
                                       
                                    Art. 1.

Ustawa określa zakres zadań oraz właściwość jednostek organizacyjnych i organów
w sprawach związanych z udzielaniem pomocy finansowej dla producentów oraz
przetwórców owoców i warzyw, zasady zatwierdzania przetwórców i wstępnie
uznanych grup i organizacji producentów owoców i warzyw oraz zrzeszeń
organizacji producentów owoców i warzyw, działających jako przetwórcy oraz tryb
przeprowadzania kontroli dotyczących zasadności zatwierdzenia i wypłacania
pomocy finansowej, w zakresie organizacji rynku przetworów owocowych i
warzywnych uregulowanym w przepisach Unii Europejskiej[1].
                                       
                                    Art. 2.

1. W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej[2] dyrektor oddziału
  regionalnego Agencji, właściwy ze względu na siedzibę wstępnie uznanych grup
  producentów owoców i warzyw, organizacji producentów owoców i warzyw albo
  zrzeszeń organizacji producentów owoców i warzyw, zwanych dalej
  "organizacjami producentów", albo przetwórcy, wydaje decyzje administracyjne
  w sprawach:
   1) zatwierdzania przetwórców, wstępnie uznanych grup producentów i
     organizacji producentów działających jako przetwórcy,
   2) zawieszenia zatwierdzenia przetwórcy, wstępnie uznanych grup producentów
     i organizacji producentów działających jako przetwórcy,
   3) cofnięcia zatwierdzenia przetwórców, wstępnie uznanych grup producentów
     i organizacji producentów działających jako przetwórcy,
   4) przyznania zaliczki na pomoc finansową z tytułu dostarczenia owoców i
     warzyw do przetwórstwa,
   5) przyznania pomocy finansowej z tytułu dostarczenia owoców i warzyw do
     przetwórstwa,
   6) zwrotu nienależnie wypłaconych środków w ramach pomocy finansowej,
   7) wymierzania kary pieniężnej lub zastosowania innych sankcji.
2. Do egzekucji należności wynikających z decyzji, o których mowa w ust. 1
  pkt 6 i 7, stosuje się przepisy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
3. W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej[3] dyrektor oddziału
  regionalnego Agencji, właściwy ze względu na siedzibę wstępnie uznanej grupy
  producentów, organizacji producentów albo przetwórcy:
   1) przyjmuje dokumenty i informacje składane przez wstępnie uznane grupy
     producentów, organizacje producentów i przetwórców,
   2) informuje o stwierdzonych uchybieniach w dokumentach i informacjach, o
     których mowa w pkt 1, w terminie 10 dni od dnia ich złożenia,
   3) przeprowadza kontrole u przetwórcy, wstępnie uznanej grupy producentów i
     organizacji producentów:
      a) spełniania warunków zatwierdzenia, o którym mowa w ust. 1 pkt 1,
      b) spełnienia warunków do przyznania, wypłacenia oraz sposobu
        wykorzystania środków pomocy finansowej.
4. Informacje, o których mowa w ust. 3 pkt 1, składa się na formularzach
  opracowanych i udostępnionych przez Agencję.
                                       
                                    Art. 3.

1. Przetwórcę, wstępnie uznaną grupę producentów oraz organizację producentów
  działającą jako przetwórca zatwierdza się, jeżeli:
  1) nie jest wobec nich prowadzone postępowanie upadłościowe,
  2) posiadają maszyny i urządzenia niezbędne do wytwarzania produktów
     określonych przepisami Unii Europejskiej[4], zwanych dalej "przetworami",
  3) zapewniają przeprowadzanie kontroli jakości owoców i warzyw oraz
     przetworów.
2. Wniosek o wydanie decyzji, o której mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1, składa
  się w terminie do dnia 30 września roku poprzedzającego rok, w którym ma być
  rozpoczęte wytwarzanie przetworów.
3. Wniosek, o którym mowa w ust. 2, zawiera:
  1) oznaczenie wnioskodawcy z podaniem imienia i nazwiska, miejsca
     zamieszkania i adresu albo nazwy, siedziby i adresu,
  2) numer identyfikacji podatkowej (NIP),
  3) numer REGON,
  4) określenie rodzaju wykonywanej działalności z podaniem wytwarzanych
     przetworów,
  5) nazwę i adres przetwórni.
4. Do wniosku dołącza się:
  1) dokument urzędowy wskazujący organy i osoby uprawnione do reprezentowania
     wnioskodawcy,
  2) oświadczenie wnioskodawcy, że nie jest prowadzone wobec niego
     postępowanie upadłościowe,
  3) informacje o urządzeniach i maszynach służących do wytwarzania
     przetworów,
  4) dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do obiektu,
  5) zobowiązanie do corocznego przekazywania, przed rozpoczęciem wytwarzania
     przetworów, dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji, szacunkowego planu
     dostaw owoców i warzyw przeznaczonych do przetwórstwa,
  6) oświadczenie wnioskodawcy, że przetwory wytworzone z owoców i warzyw
     objętych pomocą finansową będą przechowywane w oznakowanych i
     wyodrębnionych miejscach.
5. Decyzję, o której mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1, wydaje się w terminie 2
  miesięcy od dnia złożenia wniosku.
5a. Odwołanie od decyzji, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 4-6 nie wstrzymuje
  ich wykonania.
6. W przypadku cofnięcia zatwierdzenia przetwórcy, wstępnie uznanej grupie
  producentów i organizacji producentów, wniosek o ponowne zatwierdzenie może
  być złożony nie wcześniej niż po upływie 2 lat od dnia, w którym decyzja o
  cofnięciu zatwierdzenia stała się ostateczna.
7. Dyrektor oddziału regionalnego Agencji przekazuje informacje o wydaniu
  decyzji, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1-3, Prezesowi Agencji, w
  terminie 7 dni od dnia ich wydania.

                                    Art. 4.

1. Wnioski o wydanie decyzji, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 4 i 5, poza
  informacjami określonymi w przepisach Unii Europejskiej[5], zawierają:
  1) imiona i nazwiska osób upoważnionych do reprezentowania wnioskodawcy,
  2) numer identyfikacyjny wnioskodawcy nadany na podstawie przepisów o
     krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych
     oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności,
  3) numer rachunku bankowego, na który mają być przekazane środki finansowe,
  4) kwotę wnioskowanej zaliczki albo pomocy finansowej.
2.     Do wniosków o wydanie decyzji, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 4 i
  5, dołącza się:
  1) dokument urzędowy wskazujący organy i osoby uprawnione do reprezentowania
     wnioskodawcy,
  2) kopię decyzji o wstępnym uznaniu grupy producentów albo uznaniu
     organizacji producentów,
  3) w przypadku wniosku o wydanie decyzji, o której mowa w art. 2 ust. 1 pkt
     4, dokument potwierdzający dokonanie zabezpieczenia należności.
                                       
                                    Art. 5.

Wnioski, o których mowa w art. 3 ust. 2 i art. 4 ust. 1, składa się na
formularzach opracowanych i udostępnionych przez Agencję.

                                    Art. 6.

W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej[6] Prezes Agencji:
  1) dokonuje wypłaty środków w ramach pomocy finansowej, przyznanych
     decyzjami, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 4 i 5,
  2) prowadzi rejestr zatwierdzonych przetwórców, wstępnie uznanych grup
     producentów i organizacji producentów wytwarzających przetwory, zwany
     dalej "rejestrem",
  3) przekazuje do agencji płatniczej innego niż Rzeczpospolita Polska państwa
     członkowskiego dowody, że owoce i warzywa były dostarczone i zatwierdzone
     do przetworzenia, w przypadku gdy wytwarzanie przetworów z owoców i
     warzyw dostarczonych z innego państwa członkowskiego odbywa się na
     terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
                                       
                                    Art. 7.

1. Rejestr jest jawny i zawiera:
  1) oznaczenie przetwórcy, wstępnie uznanych grup producentów lub organizacji
     producentów, z podaniem imienia i nazwiska, miejsca zamieszkania i adresu
     oraz miejsca wykonywania działalności albo nazwy, siedziby i adresu,
  2) numer identyfikacyjny wnioskodawcy nadany na podstawie przepisów o
     krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych
     oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności,
  3) określenie rodzaju wykonywanej działalności, z podaniem wytwarzanych
     przetworów.
2. Przetwórca, wstępnie uznana grupa producentów i organizacja producentów
  informują Prezesa Agencji o każdej zmianie danych, o których mowa w ust. 1,
  w terminie 7 dni od dnia powstania tych zmian.
3. Prezes Agencji, w terminie do dnia 31 grudnia każdego roku, ogłasza, w
  dzienniku urzędowym ministra właściwego do spraw rynków rolnych, listę
  zatwierdzonych przetwórców, wstępnie uznanych grup producentów i organizacji
  producentów, z podaniem imion i nazwisk, miejsc prowadzenia działalności
  albo nazw, siedzib i adresów oraz wytwarzanych przez nich przetworów.
                                       
                                    Art. 8.

 1. Wstępnie uznana grupa producentów i organizacja producentów zamierzająca
  ubiegać się o pomoc finansową z tytułu dostarczenia owoców i warzyw do
  przetwórstwa powiadamia o tym zamiarze dyrektora oddziału regionalnego
  Agencji, w terminie do dnia 1 grudnia poprzedzającego rok gospodarczy.
2. Powiadomienie zawiera:
  1) nazwę, siedzibę i adres organizacji producentów,
  2) numer identyfikacyjny wnioskodawcy nadany na podstawie przepisów o
     krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych
     oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności,
  3) liczbę producentów wytwarzających owoce i warzywa przeznaczone do
     przetwórstwa,
  4) przewidywaną wielkość produkcji owoców i warzyw przeznaczonych do
     przetwórstwa,
  5) dane o powierzchni gruntów, na których są uprawiane owoce i warzywa
     przeznaczone do przetwórstwa.
3. Wstępnie uznana grupa producentów i organizacja producentów prowadzi
  rejestry wymagane przepisami Unii Europejskiej[7], zgodnie z wzorami
  określonymi przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych.
4. Przetwórca, wstępnie uznana grupa producentów oraz organizacja producentów
  działająca jako przetwórca prowadzi rejestry wymagane przepisami Unii
  Europejskiej[8], zgodnie z wzorami określonymi przez ministra właściwego do
  spraw rynkow rolnych.
                                    Art. 9.

Strony zawierają umowy o dostarczenie owoców i warzyw do przetwórstwa albo
strona, której dotyczy zobowiązanie do dostaw, mogą ustalić większy niż
określony przepisami Unii Europejskiej[9], udział masy wadliwych owoców i warzyw
w stosunku do masy dostarczonej partii, z tym że udział ten nie może
przekraczać 15% masy partii.
                                   Art. 10.

1. Dyrektor oddziału regionalnego Agencji przeprowadza kontrole, o których mowa
  w art. 2 ust. 3 pkt 3, zgodnie z rocznym planem kontroli zatwierdzonym przez
  Prezesa Agencji.
2. Kontrole na zlecenie dyrektora oddziału regionalnego Agencji może
  przeprowadzać wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-
  spożywczych albo jednostki organizacyjne dysponujące odpowiednim zapleczem
  kadrowym i technicznym.
3. Czynności kontrolne są wykonywane przez osoby posiadające imienne
  upoważnienie wydane przez dyrektora oddziału regionalnego Agencji, a w przy
  padku, o którym mowa w ust. 2 – przez wojewódzkiego inspektora jakości
  handlowej artykułów rolno-spożywczych albo przez kierownika jednostki
  organizacyjnej, której zlecono kontrolę.
4. Upoważnienie zawiera wskazanie osoby upoważnionej do wykonywania czynności
  kontrolnych, ich miejsce i zakres oraz podstawę prawną do ich wykonywania.
5. Przed rozpoczęciem czynności kontrolnych osoba upoważniona do ich
  wykonywania jest obowiązana okazać imienne upoważnienie.
6. Osoby upoważnione do wykonywania czynności kontrolnych mają prawo do:
  1) wstępu na teren nieruchomości, obiektu, lokalu lub ich części należących
     do przetwórcy, wstępnie uznanej grupy producentów albo organizacji
     producentów lub jej członków i służących do prowadzenia działalności
     przez przetwórcę, wstępnie uznaną grupę producentów albo organizację
     producentów lub jej członków,
  2) wstępu na teren nieruchomości, obiektu, lokalu lub ich części należących
     do producentów owoców i warzyw, którzy zawarli z wstępnie uznaną grupą
     producentów lub organizacją producentów umowę o dostarczenie owoców i
     warzyw do przetwórstwa,
  3) żądania pisemnych lub ustnych informacji związanych z przedmiotem
     kontroli,
  4) wglądu do dokumentów związanych z przedmiotem kontroli, sporządzania z
     nich odpisów, wyciągów lub kserokopii oraz zabezpieczania tych
     dokumentów.
7. Osoba wykonująca czynności kontrolne sporządza z tych czynności protokół.
8. Protokół podpisuje osoba wykonująca czynności kontrolne oraz kontrolowany.
9. W przypadku odmowy podpisania protokołu przez kontrolowanego, protokół
  podpisuje tylko osoba wykonująca czynności kontrolne, dokonując w protokole
  stosownej adnotacji o tej odmowie.
10. W przypadku gdy kontrolowany nie zgadza się z ustaleniami zawartymi w
  protokole może, w terminie 14 dni od dnia doręczenia protokołu, zgłosić
  odpowiednio dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji, wojewódzkiemu
  inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych albo jednostce
  organizacyjnej przeprowadzającej kontrolę umotywowane zastrzeżenia do
  ustaleń zawartych w protokole.
                                   Art. 11.

1. Agencja pozyskuje, gromadzi i opracowuje dane oraz sporządza na ich
  podstawie informacje w zakresie rynku przetworów owocowych i warzywnych,
  określone w przepisach Unii Europejskiej, i przekazuje je ministrowi
  właściwemu do spraw rynków rolnych.
2.  Minister właściwy do spraw rynków rolnych przekazuje Komisji Europejskiej
   informacje uzyskane od Agencji.
                                   Art. 12.

1. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia:
  1) wzór świadectwa dostawy owoców i warzyw do przetwórstwa,
  2) wzory rejestrów, o których mowa w art. 8 ust. 3 i 4,
  3) metody pobierania i badania próbek owoców i warzyw dostarczonych do
     przetwórcy
  4) tryb i termin przekazywania, przez organizacje producentów albo wstępnie
     uznane grupy producentów, uzyskanej pomocy finansowej, o której mowa w
     art. 2 ust. 1 pkt 4 i 5, na rzecz ich członków lub producentów nie
     będących członkami tych organizacji lub producentów nie będących
     członkami tych organizacji lub grup
– mając na względzie zapewnienie jednolitego stosowania systemu pomocy
finansowej.
2. Minister właściwy do spraw rynków rolnych może, w drodze rozporządzenia:
  1) przedłużyć termin zawierania umów o dostarczenie owoców i warzyw do
     przetwórstwa i podejmowania zobowiązań do dostaw,
  2) określić dodatkowe postanowienia umów o dostarczenie owoców i warzyw do
     przetwórstwa
– mając na względzie usprawnienie funkcjonowania systemu pomocy finansowej.
                                       
                                   Art. 13.

1. Kto wbrew obowiązkowi nie przekazuje informacji o:
  1) tygodniu rozpoczęcia przetwarzania owoców i warzyw,
  2) składzie mieszanek owoców i gotowych sosów,
  3)     ilości owoców i warzyw przetworzonych na przetwory,
  4) ilości wytworzonych przetworów,
  5) ilości przetworów w magazynie na koniec poprzedniego roku gospodarczego
– podlega karze grzywny.
2. Orzekanie w sprawach o czyny określone w ust. 1 następuje w trybie
przepisów o postępowaniu w sprawach o wykroczenia.
                                       
                                   Art. 14.

1. Podmioty wpisane do rejestru na podstawie ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o
  organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych (Dz. U. Nr 150, poz.
  1238 oraz z 2003 r. Nr …., poz. …..) przed dniem uzyskania przez
  Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej uznaje się za
  zatwierdzone w rozumieniu przepisów tej ustawy w brzmieniu nadanym niniejszą
  ustawą.
2. Podmioty, o których mowa w ust. 1, przekażą dyrektorowi oddziału
  regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, właściwemu
  ze względu na siedzibę podmiotu, w terminie do dnia 30 czerwca 2004 r.:
   1) dokument potwierdzający tytuł prawny podmiotu do obiektu, w którym
     wykonuje działalność gospodarczą;
   2) zobowiązanie do corocznego przekazywania, przed rozpoczęciem wytwarzania
     przetworów, dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji Restrukturyzacji i
     Modernizacji Rolnictwa, szacunkowego planu dostaw owoców i warzyw
     przeznaczonych do przetwórstwa;
   3) oświadczenie, że przetwory wytworzone z owoców i warzyw objętych pomocą
     finansową będą przechowywane w oznakowanych i wyodrębnionych miejscach.
                                       
                                   Art. 15.

1. Wstępnie uznane lub uznane grupy producentów owoców i warzyw, które
  zamierzają korzystać z pomocy finansowej z tytułu dostarczania pomidorów do
  przetwórstwa, przysługującej za okres od dnia 1 maja 2004 r., zawierają
  umowy o dostarczenie pomidorów do przetwórstwa z podmiotami wpisanymi do
  rejestru na podstawie ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o organizacji rynku
  przetworów owocowych i warzywnych, w terminie do dnia 10 marca 2004 r.
2. Umowy, o których mowa w ust. 1, wstępnie uznana lub uznana grupa
  producentów owoców i warzyw przekazuje dyrektorowi oddziału regionalnego
  Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, właściwemu ze względu na
  siedzibę grupy producentów, w terminie 10 dni od dnia ich zawarcia.
3. Umowa zawiera w szczególności:
   1) nazwę i adres grupy producentów;
   2) nazwę i adres przetwórcy;
   3) numer umowy;
   4) ilość pomidorów, która będzie dostarczona do przetworzenia;
   5) zobowiązanie przetwórcy do przetworzenia dostarczonej zgodnie z umową
     ilości pomidorów;
   6) cenę dostarczonych pomidorów;
   7) termin dostaw pomidorów do przetwórcy;
   8) termin płatności;
   9) kary umowne za niewykonanie lub nienależyte wykonanie umowy.
4. W przypadku gdy wstępnie uznane lub uznane grupy producentów owoców
  i warzyw, wytwarzające przetwory z owoców i warzyw wyprodukowanych przez
  członków tych grup producentów zamierzają korzystać z pomocy finansowej z
  tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa, przysługującej za okres od
  dnia 1 maja 2004 r., składają w terminie do dnia 10 marca 2004 r. pisemne
  oświadczenie, w którym zobowiązują się do przetworzenia pomidorów
  wyprodukowanych przez swoich członków.
5. Oświadczenie wstępnie uznana lub uznana grupa producentów owoców i warzyw
  przekazuje dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji Restrukturyzacji
  i Modernizacji Rolnictwa, właściwemu ze względu na siedzibę grupy
  producentów, w terminie 10 dni od dnia jego podpisania.
6. W przypadku gdy producent nie będący członkiem grupy producentów zamierza
  korzystać z pomocy finansowej z tytułu dostarczenia pomidorów do
  przetwórstwa, przysługującej za okres od dnia 1 maja 2004 r., zawiera umowę
  o dostarczenie pomidorów do przetwórstwa z grupą producentów, o której mowa
  w ust. 1, w terminie do dnia 10 marca 2004 r.
7. Umowę wstępnie uznana lub uznana grupa producentów owoców i warzyw
  przekazuje dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji Restrukturyzacji i
  Modernizacji Rolnictwa, właściwemu ze względu na siedzibę grupy producentów,
  w terminie 10 dni od dnia jej zawarcia, wraz z umową, o której mowa w ust.
  1.
8. Umowa, o której mowa w ust. 6, dotyczy całej produkcji pomidorów dla
  przetwórstwa i zawiera w szczególności:
   1) imię, nazwisko i adres producenta;
   2) liczbę lat handlowych, których dotyczy umowa;
   3) kary umowne za niewykonanie lub nienależyte wykonanie umowy.
                                       
                                   Art. 16.

Ilekroć w przepisach odrębnych jest mowa o grupie producentów owoców i warzyw
lub związku grup producentów owoców i warzyw należy przez to rozumieć
odpowiednio organizację producentów owoców i warzyw lub zrzeszenie organizacji
producentów owoców i warzyw.
                                   Art. 17.

Traci moc ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o organizacji rynku przetworów
owocowych i warzywnych (Dz. U. Nr 150, poz. 1238 oraz z 2003 r. Nr …, poz.…)
                                       
                                   Art. 18.

Ustawa wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską
członkostwa w Unii Europejskiej, z wyjątkiem art. 14 i 15, które wchodzą w
życie dnia 1 stycznia 2004 r i tracą moc z dniem 30 kwietnia 2004 r.


_________________________________________________________________________________
[1] Rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie
wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych (Dz. Urz. WE nr L
297, 21/11/1996),
Rozporządzenie Rady (WE) nr 2699/2000 z dnia 4 grudnia 2000 r. zmieniające
rozporządzenie (WE) nr 2200/96 w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i
warzyw, rozporządzenie (WE) nr 2201/96 w sprawie wspólnej organizacji rynków
przetworów owocowych i warzywnych oraz rozporządzenie (WE) nr 2202/96
wprowadzające wspólnotowy system pomocy dla producentów niektórych owoców
cytrusowych (Dz. Urz. WE nr L 311, 12/12/2000),

[2] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 449 z dnia 2 marca 2001 r. ustanawiające
szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w odniesieniu
do systemu pomocy dla przetworów owocowych i warzywnych, art. 3 ust.1, art. 21
ust. 1 i 2, art. 12 ust. 1 i 3, art. 20 ust. 1 i 3, art. 20 ust. 4-6 (Dz. Urz.
WE nr L 64, 06/03/2001),

[3] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 449 z dnia 2 marca 2001 r. ustanawiające
szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w odniesieniu
do systemu pomocy dla przetworów owocowych i warzywnych, art. 5 i 15 (Dz. Urz.
WE nr L 64, 06/03/2001),

[4] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 449 z dnia 2 marca 2001 r. ustanawiające
szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w odniesieniu
do systemu pomocy dla przetworów owocowych i warzywnych, art. 3 ust. 1, art. 21
ust. 2 (Dz. Urz. WE nr L 64, 06/03/2001),

[5] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 449 z dnia 2 marca 2001 r. ustanawiające
szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w odniesieniu
do systemu pomocy dla przetworów owocowych i warzywnych, art. 13 ust. 1 (Dz.
Urz. WE nr L 64, 06/03/2001),

[6] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 449 z dnia 2 marca 2001 r. ustanawiające
szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w odniesieniu
do systemu pomocy dla przetworów owocowych i warzywnych, art. 14 ust. 1, art. 3
ust. 1 (Dz. Urz. WE nr L 64, 06/03/2001),

[7] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 449 z dnia 2 marca 2001 r. ustanawiające
szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w odniesieniu
do systemu pomocy dla przetworów owocowych i warzywnych, art. 16 (Dz. Urz. WE
nr L 64, 06/03/2001),

[8] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 449 z dnia 2 marca 2001 r. ustanawiające
szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w odniesieniu
do systemu pomocy dla przetworów owocowych i warzywnych, art. 17 (Dz. Urz. WE
nr L 64, 06/03/2001),

[9] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 217/2002 z dnia 5 grudnia 2002 r. ustalające
kryteria kwalifikujące surowce w ramach systemu pomocy produkcyjnej w
rozporządzeniu (WE) nr 2201/96 (Dz. Urz. WE nr L 35, 06/02/2002).



                                       


                                 UZASADNIENIE

    W trakcie prac Komisji Europejskiej nad projektem ustawy o organizacji
rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu, rynku suszu paszowego
oraz zmianie niektórych ustaw, wyodrębniona została część dotycząca nowelizacji
ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o organizacji rynku przetworów owocowych i
warzywnych (Dz. U. Nr 150, poz. 1238), która stanowi nowy projekt ustawy o
organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych.
    Projekt ww. ustawy był przedmiotem wymaganych uzgodnień w pakiecie
projektu ustawy o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku
tytoniu, rynku suszu paszowego oraz zmianie niektórych ustaw. Również Ocenę
Skutków Regulacji sporządzono dla całego projektu. Tłumaczenia na język polski
aktów prawnych UE, dotyczących organizacji rynku przetworów owocowych i
warzywnych przekazano do Sejmu i są one zamieszczone w druku nr 2086.
        Konieczność uchwalenia nowej ustawy o organizacji rynku przetworów
owocowych i warzywnych wynika z dużej ilości zmian jakich trzeba dokonać w
ustawie obowiązującej w celu jej pełnego dostosowania do wymagań przepisów Unii
Europejskiej.
Nowe rozwiązania dotyczą umożliwienia związkowi grup producentów owoców i
warzyw działania w charakterze przetwórcy. Z prawodawstwa i praktyki
gospodarczej UE wynika, że takie związki działają już w wielu krajach (np.
Francja, Włochy). Dla realizacji określonego programu operacyjnego mogą one
otrzymywać uprawnienia organizacji producentów. Mogą także działać jako
przetwórcy, i podlegają wtedy obowiązkowi zatwierdzenia.
     Art. 2, stanowi realizację delegacji dla państwa członkowskiego zawartej
w Rozporządzeniu Komisji 449/01, dotyczącej:
1) zatwierdzania przetwórców, wstępnie uznanych grup producentów i organizacji
  producentów działających jako przetwórcy (art. 3 ust. 1 RK 449/01),
2) zawieszenia zatwierdzenia przetwórcy, wstępnie uznanych grup producentów
  i organizacji producentów działających jako przetwórcy (art. 21 ust. 1 RK
  449/01),
3) cofnięcia zatwierdzenia przetwórców, wstępnie uznanych grup producentów
 i organizacji producentów działających jako przetwórcy (art. 21 ust. 2 RK
 449/01),
4) przyznania zaliczki na pomoc finansową z tytułu dostarczenia owoców i warzyw
 do przetwórstwa (art. 12 ust. 3 RK 449/01),
5) przyznania pomocy finansowej z tytułu dostarczenia owoców i warzyw do
 przetwórstwa (art. 12 ust. 1 RK 449/01),
6) zwrotu nienależnie wypłaconych środków w ramach pomocy finansowej (art. 20
 ust. 1 i 3 RK 449/01),
7) wymierzania kary pieniężnej lub zastosowania innych sankcji (art. 20, ust. 4-
 6 RK 449/01).
       Realizacje ww. delegacji powierzono dyrektorowi oddziału regionalnego
Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Dyrektor przyjmuje także
dokumenty i informacje składane przez wstępnie uznane grupy producentów,
organizacje producentów i przetwórców. Wynika to z delegacji zawartej w art. 5
i 15 RK 449/01.
       W wypadku cofnięcia zatwierdzenia przetwórcy, wstępnie uznanej grupie
producentów i organizacji producentów, wniosek o ponowne zatwierdzenie może być
złożony do dyrektora oddziału regionalnego Agencji Restrukturyzacji i
Modernizacji Rolnictwa. Stanowi to realizację delegacji zawartej w art. 21 ust.
2 RK 449/01.
 Na podstawie delegacji zawartej w art. 3 ust. 1 RK 449/01 ustala się tu
warunki zatwierdzania przetwórców, jak również termin składania przez
zainteresowanych wniosku o to zatwierdzenie.
Ust. 4 art. 3 stanowi realizację delegacji zawartej w art. 21 ust. 2 RK 449/01
dotyczącej ustanowienia terminu, w którym przetwórca, wstępnie uznana grupa
producentów lub organizacja producentów (jeśli cofnięto im zatwierdzenie) mogą
ponownie złożyć wniosek o zatwierdzenie.
       Przepisy art. 4-6 dotyczą:
       Art. 4 – określenia co powinien zawierać wniosek o przyznanie pomocy
finansowej i jakie dokumenty powinny być do niego dołączone,
       Art. 5 – wprowadzenia obowiązku składania wniosków na formularzach
udostępnionych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, co
przyczyni się do usprawnienia obiegu dokumentów,
       Art. 6 –określenia kompetencji Prezesa Agencji Restrukturyzacji
i Modernizacji Rolnictwa w zakresie:
         - wypłacania pomocy finansowej (art. 14 ust. 1 RK 449/01);
             - prowadzenia rejestru zatwierdzonych przetwórców (art. 3 ust. 1
         RK 449/01);
             - załatwiania spraw związanych z przetwarzaniem na terytorium RP
         owoców i warzyw dostarczonych z innego państwa członkowskiego (art.
         14 ust. 1 RK 449/01).
       Art. 7 określa, co powinien zawierać rejestr, jak również obowiązki dla
przetwórców, wstępnie uznanych grup producentów i organizacji producentów
działających w charakterze przetwórców oraz Prezesa Agencji, wynikające z
prowadzenia tego rejestru. Zgodnie z delegacją zawartą w art. 3 ust. 1 RK
449/01, Prezes w dzienniku urzędowym ministra właściwego do spraw rynków
rolnych, publikuje corocznie do dnia 31 grudnia, listę zatwierdzonych
przetwórców.
       Art. 8 obliguje wstępnie uznaną grupę producentów do:
       - powiadamiania dyrektora oddziału regionalnego Agencji Restrukturyzacji
i Modernizacji Rolnictwa o zamiarze ubiegania się o pomoc finansową z tytułu
dostarczenia owoców i warzyw do przetwórstwa, co wynika z art. 8 ust. 1 RK
449/01;
       - prowadzenia rejestrów wymaganych przepisami UE, co wynika z art. 16
ust. 2 i 3 RK 449/01.
       Do prowadzenia takich rejestrów zobligowany jest także przetwórca (art.
17 ust. 1-3 RK 449/01).
       Art. 9, w którym upoważnia się strony zawierające umowę o dostarczenie
owoców i warzyw do przetwórstwa, albo stronę, której dotyczy zobowiązanie do
dostaw do ustalenia większego niż określonego przepisami UE, udziału masy
wadliwych owoców i warzyw w stosunku do masy dostarczonej partii. Stanowi to
wykonanie delegacji zawartej w art. 2 ust. 4 RK 217/02.
 Proponowane brzmienie art. 10 i 11 zawiera delegację dla dyrektora oddziału
regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, do
przeprowadzania koniecznych kontroli, co wynika z art. 15 i 16 RK 449/01.
       Art. 12 zawiera realizację delegacji dla państwa członkowskiego do
określenia przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych w drodze
rozporządzeń:
         - wzoru świadectwa dostawy owoców i warzyw do przetwórstwa (art. 11
ust. 1 RK 449/01);
         - wzorów rejestrów prowadzonych przez wstępnie uznane grupy
producentów, organizacje producentów i przetwórców (art. 16 ust. 3 RK 449/01);
         - metod pobierania i badania próbek owoców i warzyw dostarczonych do
przetwórcy (art. 2 ust. 1 RK 217/02).
       Minister właściwy do spraw rynków rolnych może także w drodze
rozporządzenia:
         - przedłużyć termin zawierania umów o dostarczenie owoców i warzyw do
przetwórstwa oraz podejmowania zobowiązań do dostaw (art. 3 ust. 3 RK 449/01);
         - określić dodatkowe postanowienia dotyczące umów o dostarczenie
owoców i warzyw do przetwórstwa (art. 3 ust. 5 RK 449/01).
         W art. 13 wprowadzone zostały przepisy karne w celu zdyscyplinowania
przetwórców w zakresie przekazywania informacji koniecznych do sprawnego
funkcjonowania systemu.
 Przepisy art. 14-16 mają charakter przepisów przejściowych i dostosowawczych i
wejdą w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.
        Art. 17 uchyla dotychczasową ustawę regulującą przedmiotową materię

Przewiduje się wejście w życie ustawy z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą
Polską członkostwa w Unii Europejskiej, z wyjątkiem art. 14 – 16, które wchodzą
w życie z dniem 1 stycznia 2004.
Projekt jest zgodny z prawem Unii Europejskiej.