P r o j e k t



                                       
                                  U S T A W A
                          z dnia....................

o  zmianie  ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych
                                 innych ustaw[1]


      Art. 1. W ustawie z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych
żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265) wprowadza się
następujące zmiany:
           
           1)odnośnik nr 1 do ustawy otrzymuje brzmienie:
              "1) Niniejsza ustawa dokonuje w zakresie swojej regulacji
                transpozycji następujących dyrektyw Wspólnot Europejskich:
                1) dyrektywy Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. 
                  odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych 
                  poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach 
                  oraz na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 340 z 09.12.1976,
                  str. 26, z późn. zm.);
                2) dyrektywy Rady 80/777/EWG z dnia 15 lipca 1980 r. 
                  w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich 
                  w zakresie wydobywania i wprowadzania do obrotu 
                  naturalnych wód mineralnych (Dz.Urz. WE L 229 z 30.08.1980, 
                  str. 1, z późn. zm.);
                3) pierwszej dyrektywy Komisji 81/712/EWG z dnia 28 lipca 1981 r.
                  ustanawiającej wspólnotowe metody analiz w celu kontroli 
                  spełniania kryteriów czystości przez niektóre dodatki stosowane 
                  w środkach spożywczych (Dz.Urz. WE L 257 z 10.09.1981, str. 1);
                4) dyrektywy Rady 85/591/EWG z dnia 20 grudnia 1985 r. dotyczącej
                  wprowadzenia wspólnotowych metod pobierania próbek i analizy 
                  w celu monitorowania środków spożywczych przeznaczonych 
                  do spożycia przez ludzi (Dz.Urz. WE L 372 z 31.12.1985, str. 50);
                5) dyrektywy Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie 
                  ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 
                  pestycydów w zbożach i na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 221 
                  z 7.08.1986, str. 37, z późn. zm.);
                6) dyrektywy Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie 
                  ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 
                  pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego 
                  i na ich powierzchni (Dz.Urz. WE L 221 z 07.08.1986, str. 43, 
                  z późn. zm.);
                7) dyrektywy Komisji 87/250/EWG z dnia 15 kwietnia 1987 r.
                  w sprawie oznaczania zawartości alkoholu na etykietach napojów 
                  alkoholowych przeznaczonych do sprzedaży konsumentowi końcowemu 
                  (Dz.Urz. WE L 113 z 30.04.1987, str. 57);
                8) dyrektywy Rady 88/344/EWG z dnia 13 czerwca 1988 r. w sprawie 
                  zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących 
                  rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków
                  spożywczych i składników żywności (Dz.Urz. WE L 157 z 24.06.1988, 
                  str. 28, z późn. zm.);
                9) dyrektywy Rady 88/388/EWG z dnia 22 czerwca 1988 r. w sprawie 
                  zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się 
                  do środków aromatyzujących przeznaczonych do użytku w środkach 
                  spożywczych i materiałów służących do ich produkcji 
                  (Dz.Urz. WE L 184 z 15.07.1988, str. 61, z późn. zm.);
                10) dyrektywy Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w
                  sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich
                  dotyczących dodatków do środków spożywczych dopuszczonych do
                  użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia
                  przez ludzi (Dz.Urz. WE L 40 z 11.02.1989, str. 27, z późn.
                  zm.);
                11) dyrektywy Rady 89/108/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r.
                  w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich
                  odnoszących się do głęboko mrożonych środków spożywczych
                  przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.Urz. WE L 40 z
                  11.02.1989, str. 34);
               12) dyrektywy Rady 89/396/EWG z dnia 14 czerwca 1989 r. w
                  sprawie wskazówek lub oznakowań identyfikacyjnych partii
                  artykułów, do których należy dany środek spożywczy (Dz.Urz.
                  WE L 186 z 30.06.1989, str. 21, z późn. zm.);
                13) dyrektywy Rady 89/397/EWG z dnia 14 czerwca 1989 r. w
                  sprawie urzędowej kontroli środków spożywczych (Dz.Urz. WE L
                  186 z 30.06.1989, str. 23, z późn. zm.);
                14) dyrektywy Rady 89/398/EWG z dnia 3 maja 1989 r. w sprawie
                  zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się
                  do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia
                  żywieniowego (Dz.Urz. WE L 186 z 30.06.1989, str. 27, z
                  późn. zm.);
                15) dyrektywy Rady 90/496/EWG z dnia 24 września 1990 r. w
                  sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych
                  (Dz.Urz. WE L 276 z 06.10.1990, str. 40, z późn. zm.);
                16) dyrektywy Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w
                  sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów
                  pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia
                  roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich
                  powierzchni (Dz.Urz. WE L 350 z 14.12.1990, str. 71, z późn.
                  zm.);
                17) dyrektywy Komisji 91/321/EWG z dnia 14 maja 1991 r. w
                  sprawie preparatów dla niemowląt i preparatów pochodnych
                  (Dz.Urz. WE L 175 z 04.07.1991, str. 35, z późn. zm.);
                18)  dyrektywy Komisji 92/1/EWG z dnia 13 stycznia 1992 r. w
                  sprawie monitorowania temperatur w środkach transportu,
                  podczas magazynowania oraz składowania głęboko mrożonych
                  środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi
                  (Dz.Urz. WE L 34 z 11.02.1992, str. 28);
                19) dyrektywy Komisji 92/2/EWG z dnia 13 stycznia 1992 r.
                  ustanawiającej procedurę pobierania próbek oraz wspólnotową
                  metodę analizy do celów urzędowej kontroli temperatur
                  głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do
                  spożycia przez ludzi (Dz.Urz. WE L 34 z 11.02.1992, str.
                  34);
                20) dyrektywy Rady 92/52/EWG z dnia 18 czerwca 1992 r.
                  w sprawie preparatów dla niemowląt i receptur przeznaczonych
                  na wywóz do państw trzecich (Dz.Urz. WE L 179 z 01.07.1992,
                  str. 129);
                21) dyrektywy Rady 93/5/EWG z dnia 25 lutego 1993 r. w sprawie
                  pomocy Komisji i współpracy Państw Członkowskich w naukowym
                  badaniu zagadnień dotyczących żywności (Dz.Urz. WE L 52 z
                  04.03.1993, str. 18);
                22) dyrektywy Rady 93/43/EWG z dnia 14 czerwca 1993 r. w
                  sprawie higieny środków spożywczych (Dz.Urz. WE L 175 z
                  19.07.1993, str. 1, z późn. zm.);
                23) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia
                  30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych
                  w środkach spożywczych (Dz.Urz. WE L 237 z 10.09.1994, str.
                  3, z późn. zm.);
                24) dyrektywy 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
                  30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach
                  spożywczych (Dz.Urz. WE L 237 z 10.09.1994, str. 13);
                25) dyrektywy Komisji 94/54/WE z dnia 18 listopada 1994 r.
                  dotyczącej obowiązkowego umieszczania na etykietach
                  niektórych środków spożywczych danych szczegółowych innych
                  niż wymienione w dyrektywie Rady 79/112/EWG (Dz.Urz. WE L
                  300 z 23.11.1994, str. 14, z późn. zm.);
                26) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE z dnia
                  20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż
                  barwniki i substancje słodzące (Dz.Urz. WE L 61 z
                  18.03.1995, str. 1, z późn. zm.);
                27) dyrektywy Komisji 95/31/WE z dnia 5 lipca 1995 r. usta
                  nawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substan
                  cji słodzących stosowanych w środkach spożywczych (Dz.Urz.
                  WE L 178 z 28.07.1995, str. 1, z późn. zm.);
                28) dyrektywy Komisji 95/45/WE z dnia 26 lipca 1995 r.
                  ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące
                  barwników stosowanych w środkach spożywczych (Dz.Urz. WE L
                  226 z 22.09.1995, str. 1, z późn. zm.);
                29) dyrektywy Komisji 96/5/WE z dnia 16 lutego 1996 r.
                  w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności
                  dla niemowląt i małych dzieci (Dz.Urz. WE L 49 z 28.02.1996,
                  str. 17, z późn. zm.);
                30) dyrektywy Komisji 96/8/WE z dnia 26 lutego 1996 r.
                  w sprawie żywności przeznaczonej do użycia w dietach o obni
                  żonej energetyczności (Dz.Urz. WE L 55 z 06.03.1996, str.
                  22);
                31) dyrektywy Komisji 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r.
                  ustanawiającej szczególne kryteria czystości dla dodatków do
                  środków spożywczych innych niż barwniki i substancje
                  słodzące (Dz.Urz. WE L 339 z 30.12.1996, str. 1, z późn.
                  zm.);
                32) dyrektywy Komisji 98/53/WE z dnia 16 lipca 1998 r.
                  ustanawiającej metody pobierania próbek oraz metody analiz
                  do celów urzędowej kontroli poziomów niektórych substancji
                  zanieczyszczających w środkach spożywczych (Dz.Urz. WE L 201
                  z 17.07.1998, str. 93, z późn. zm.);
                33) dyrektywy 1999/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
                  22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw
                  Członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz
                  składników środków spożywczych poddanych działaniu
                  promieniowania jonizującego (Dz.Urz. WE L 66 z 13.03.1999,
                  str. 16; Dz.Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t.
                  23, str. 236);
                34) dyrektywy 1999/3/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
                  22 lutego 1999 r. w sprawie ustanowienia wspólnotowego
                  wykazu środków spożywczych oraz składników środków
                  spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego
                  (Dz. Urz. WE L 66 z 13.03.1999, str. 24; Dz.Urz. UE Polskie
                  wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 23, str. 244);
                35) dyrektywy Komisji 1999/21/WE z dnia 25 marca 1999 r.
                  w sprawie dietetycznych środków spożywczych specjalnego prze
                  znaczenia medycznego (Dz.Urz. WE L 91 z 07.04.1999,
                  str. 29);
                36) dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady
                  z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw
                  Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i
                  reklamy środków spożywczych (Dz.Urz. WE L 109 z 06.05.2000,
                  str. 29, z późn. zm.);
                37) dyrektywy Komisji 2001/15/WE z dnia 15 lutego 2001 r.
                  w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych
                  celach odżywczych do żywności specjalnego przeznaczenia
                  żywieniowego (Dz.Urz. WE L 52 z 22.02.2001, str. 19, z późn.
                  zm.; Dz.Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 26,
                  str. 188, z późn. zm.);
                38) dyrektywy Komisji 2001/22/WE z dnia 8 marca 2001 r.
                  ustanawiającej metody pobierania próbek i metody analiz do
                  celów urzędowej kontroli poziomów ołowiu, kadmu, rtęci i 3-
                  MCPD w środkach spożywczych (Dz.Urz. WE L 77 z 16.03.2001,
                  str. 14; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13,
                  t. 26, str. 201);
                39) dyrektywy Komisji 2002/26/WE z dnia 13 marca 2002 r.
                  ustanawiającej metody pobierania próbek i metody analiz do
                  celów urzędowej kontroli poziomów ochratoksyny A w środkach
                  spożywczych (Dz.Urz. WE L 75 z 16.03.2002, str. 38, z późn.
                  zm.);
                40) dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady
                  z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw
                  Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów
                  żywnościowych (Dz.Urz. WE L 183 z 12.07.2002, str. 51);
                41) dyrektywy Komisji 2002/63/WE z dnia 11 lipca 2002 r.
                  ustanawiającej wspólnotowe metody pobierania próbek do celów
                  urzędowej kontroli pozostałości pestycydów w produktach
                  pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni
                  oraz uchylającej dyrektywę 79/700/EWG (Dz.Urz. WE L 187 z
                  16.07.2002, str. 30);
                42) dyrektywy Komisji 2002/67/WE z dnia 18 lipca 2002 r.
                  w sprawie etykietowania środków spożywczych zawierających
                  chininę oraz środków spożywczych zawierających kofeinę
                  (Dz.Urz. WE L 191 z 19.07.2002, str. 20);
                43) dyrektywy Komisji 2002/69/WE z dnia 30 lipca 2002 r.
                  ustanawiającej metody pobierania próbek i metody analizy do
                  celów urzędowej kontroli dioksyn i oznaczania dioksyno
                  podobnych polichlorowanych bifenyli (PCB) w środkach
                  spożywczych (Dz.Urz. WE L 209 z 06.08.2002, str. 5, z późn.
                  zm.);
                44) dyrektywy Komisji 2003/40/WE z dnia 16 maja 2003 r.
                  ustanawiającej wykaz, stężenia graniczne i wymogi w zakresie
                  etykietowania dla składników naturalnych wód mineralnych
                  oraz warunki zastosowania powietrza wzbogaconego w ozon do
                  oczyszczania naturalnych wód mineralnych i wód źródlanych
                  (Dz.Urz. WE L 126 z 22.05.2003, str. 34);
               45) dyrektywy Komisji 2003/78/WE z dnia 11 sierpnia 2003 r.
                  ustanawiającej metody pobierania próbek i metody analizy do
                  celów urzędowej kontroli poziomów patuliny w środkach
                  spożywczych (Dz.Urz. WE L 203 z 12.08.2003, str. 40);
                46) dyrektywy Komisji 2004/16/WE z dnia 12 lutego 2004 r.
                  ustanawiającej metody pobierania próbek i metody analizy do
                  celów urzędowej kontroli poziomów cyny w żywności
                  konserwowanej (Dz.Urz. WE L 42 z 13.02.2004, str. 16).
               Dane dotyczące aktów prawa Unii Europejskiej, które nie zostały
               dotychczas opublikowane w Polskim wydaniu specjalnym,
               zamieszczonych w niniejszej ustawie, dotyczą ogłoszenia tych
               aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie
               specjalne.";
               
           2) w art. 1 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
             "1.   Ustawa reguluje:
                 1) wymagania w zakresie jakości zdrowotnej żywności,
                    dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników
                    żywności oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, z
                    wyłączeniem spraw jakości handlowej artykułów rolno- -
                    spożywczych;
                 2) warunki produkcji i obrotu oraz wymagania dotyczące
                    przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i
                    w obrocie środkami spożywczymi lub substancjami, o których
                    mowa w pkt 1, oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi
                    do kontaktu z żywnością w celu zapewnienia właściwej
                    jakości zdrowotnej żywności;
                 3) zasady przeprowadzania urzędowej kontroli żywności.";
           
           3) w art. 3 w ust. 1:
             a)po pkt 5 dodaje się pkt 5a-5c w brzmieniu:
                "5a) składnik odżywczy - składnik pokarmowy niezbędny do
                    odżywiania organizmu człowieka, w szczególności taki jak:
                    białko, węglowodany, tłuszcz, witaminy, składniki
                    mineralne;
                 5b) wartość odżywcza - szczególne wartości środka spożywczego
                    ze względu na:
                    a) energię (wartość kaloryczną), której ten środek spo
                      żywczy dostarcza, dostarcza w zmniejszonej lub zwięk
                      szonej ilości albo nie dostarcza lub
                    b) ze względu na wartości odżywcze, które środek spożywczy
                      zawiera, zawiera w zmniejszonej lub zwiększonej ilości
                      albo ich nie zawiera;
                 5c) wzbogacanie żywności - dodawanie do środków spożywczych
                    jednego bądź kilku składników odżywczych, niezależnie od
                    tego, czy naturalnie występują one w tym środku
                    spożywczym, czy nie, w celu zapobiegania lub korygowania
                    niedoborów jednego lub więcej składników odżywczych w
                    całych populacjach lub określonych grupach ludności;",
             b)   pkt 9 otrzymuje brzmienie:
                "9) obrót żywnością - czynności w rozumieniu art. 3 pkt 8
                  rozporządzenia nr 178/2002/WE;",
             c)   pkt 21 otrzymuje brzmienie:
                "21) środek spożywczy szkodliwy dla zdrowia lub życia czło
                    wieka - środek spożywczy, którego spożycie w warunkach
                    normalnych i zgodnie z przeznaczeniem może spowodować
                    negatywne skutki dla zdrowia lub życia człowieka, jeżeli
                    zawiera drobnoustroje chorobotwórcze lub zanieczyszczenia
                    pochodzące z mikroorganizmów lub powstałe w wyniku ich
                    obecności w ilości mogącej stanowić zagrożenie dla zdrowia
                    lub życia człowieka lub zawiera inne substancje toksyczne
                    niezależnie od ich pochodzenia;",
             d)   pkt 23 otrzymuje brzmienie:
                "23) data minimalnej trwałości - datę, do której prawidłowo
                    przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje szczególne
                    właściwości;",
             e)   pkt 25 otrzymuje brzmienie:
                "25) środek spożywczy zafałszowany - środek spożywczy, którego
                    skład lub inne właściwości zostały zmienione, a nabywca
                    nie został o tym poinformowany w sposób określony w art.
                    24, albo środek spożywczy, w którym zostały wprowadzone
                    zmiany mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu
                    lub innych właściwości; środek spożywczy jest środkiem
                    spożywczym zafałszowanym, jeżeli:
                    a) dodano do niego substancje zmieniające jego skład i
                      obniżające jego wartość odżywczą,
                    b) odjęto lub zmniejszono zawartość jednego lub kilku
                      składników decydujących o wartości odżywczej lub innej
                      właściwości środka spożywczego mającego wpływ na jego
                      jakość,
                    c) dokonano zabiegów, które ukryły rzeczywisty jego skład
                      lub nadały mu wygląd środka spożywczego o należytej
                      jakości,
                    d) podano niezgodnie z prawdą jego nazwę, skład, datę lub
                      miejsce produkcji, termin przydatności do spożycia lub
                      datę minimalnej trwałości albo w inny sposób
                      nieprawidłowo go oznakowano, jeżeli działania te mają
                      wpływ na jakość środka spożywczego;",
             f)   po pkt 26 dodaje się pkt 26a w brzmieniu:
                "26a) żywność genetycznie zmodyfikowana - żywność w rozumieniu
                     art. 2 ust. 6 rozporządzenia (WE) Parlamentu
                     Europejskiego i Rady nr 1829/2003 z dnia 22 września 2003
                     r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy
                     (Dz.Urz. WE L 268 z 18.10.2003, str. 1), zwanego dalej
                     "rozporządzeniem nr 1829/2003/WE";";
             g)   pkt 28 otrzymuje brzmienie:
                "28)  materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
                    - materiały i wyroby w rozumieniu art. 1 rozporządzenia
                    (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1935/2004 z dnia
                    27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów
                    przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego
                    dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz.Urz. WE L 338 z
                    13.11.2004, str. 4);",
             h)   pkt 31 otrzymuje brzmienie:
                "31) żywność przeznaczona bezpośrednio dla konsumenta -
                    żywność znajdująca się w obrocie w postaci gotowej do
                    spożycia lub używania przez konsumentów w rozumieniu art.
                    3 pkt 18 rozporządzenia nr 178/2002/WE;",
             i)   w pkt 46 na końcu kropkę zastępuje się przecinkiem oraz
                dodaje się pkt 47 i 48 w brzmieniu:
                 "47) otwór - miejsce czerpania (wydobywania) naturalnej wody
                     mineralnej lub naturalnej wody źródlanej;
                 48) handel obwoźny - obrót żywnością wykonywany ze
                     specjalistycznych środków transportu na zasadach
                     określonych w art. 39.";
           
           4) w art. 9:
             a) ust. 4a otrzymuje brzmienie:
                "4a. Maksymalne poziomy zanieczyszczeń chemicznych i bio
                    logicznych, które mogą znajdować się w żywności, w tym w
                    napojach alkoholowych, w składnikach żywności albo na
                    powierzchni żywności, przeznaczonych do obrotu lub do
                    produkcji innych środków spożywczych określają przepisy
                    odrębne Unii Europejskiej.",
             b) po ust. 4a dodaje się ust. 4b i 4c w brzmieniu:
                "4b. Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu z
                    ministrem właściwym do spraw rolnictwa może określić, w
                    drodze rozporządzenia, maksymalne poziomy zanieczyszczeń
                    chemicznych i biologicznych innych niż określone w
                    przepisach, o których mowa w ust. 4a, które mogą znajdować
                    się w żywności, składnikach żywności albo na powierzchni
                    żywności, przeznaczonych do obrotu lub do produkcji innych
                    środków spożywczych, mając na względzie zapewnienie
                    bezpieczeństwa żywności.
                 4c.  Minister właściwy do spraw zdrowia w porozumieniu
                    z ministrem właściwym do spraw rolnictwa określi, w drodze
                    rozporządzenia, metody pobierania próbek określonych
                    środków spożywczych do celów urzędowej kontroli poziomów
                    zanieczyszczeń oraz przygotowywania próbek i wytyczne dla
                    metod analitycznych stosowanych do oznaczania zawartości
                    tych zanieczyszczeń, mając na względzie zapewnienie
                    bezpieczeństwa żywności oraz jednolite wymagania
                    obowiązujące w Unii Europejskiej.",
             c) ust. 12 otrzymuje brzmienie:
                "12. Decyzja, o której mowa w ust. 9, zostaje uchylona
                    w przypadku, gdy Komisja Europejska lub Rada Unii
                    Europejskiej nie podejmą działań określonych w art. 5
                    ust. 3 dyrektywy Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r.
                    w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich
                    dotyczących dodatków do środków spożywczych dopuszczonych
                    do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do
                    spożycia przez ludzi (Dz.Urz. WE L 40 z 11.02.1989, str.
                    27, z późn. zm.).";
           
           5)   w art. 9a:
             a)   ust. 1 otrzymuje brzmienie:
                "1.  Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze
                  rozporządzenia:
                  1) szczegółowe wymagania, jakie powinny spełniać naturalne
                     wody mineralne, naturalne wody źródlane i wody stołowe,
                  2)   wzorcowy zakres badań, sposób przeprowadzania oceny i
                     kwalifikacji rodzajowej wód, o których mowa w pkt 1,
                  3) szczególne wymagania dotyczące znakowania wód, o których
                     mowa w pkt 1,
                  4)   szczegółowe warunki sanitarne i wymagania w zakresie
                     przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji lub
                     w obrocie wodami, o których mowa w pkt 1
                  - mając na względzie zapewnienie bezpieczeństwa tej żywności
                  oraz wymagania w tym zakresie obowiązujące w Unii
                  Europejskiej.",
             b)   po ust. 1 dodaje się ust. 1a-1c w brzmieniu:
                "1a. Główny Inspektor Sanitarny dokonuje uznania wody jako
                    naturalnej wody mineralnej na podstawie zgłoszenia
                    przedsiębiorcy zawierającego ocenę i kwalifikację rodza
                    jową przeprowadzone w sposób określony w przepisach
                    wydanych na podstawie ust. 1 pkt 2.
                 1b. W uznaniu, o którym mowa w ust. 1a, podawane są
                    następujące dane dotyczące naturalnej wody mineralnej:
                    1) nazwa otworu lub zespołu otworów, z których czerpana 
                      jest ta woda;
                    2) nazwa handlowa;
                    3) nazwa producenta wody i jego adres;
                    4) zawartość charakterystycznych składników mineralnych 
                      w litrze wody;
                    5) stopień nasycenia dwutlenkiem węgla i jego pochodzenie;
                    6) informacje dodatkowe zalecane w ocenie i kwalifikacji 
                      rodzajowej wody, świadczące o szczególnych właściwościach 
                      lub przeznaczeniu wody określone w przepisach wydanych 
                      na podstawie ust. 1 pkt 2.
                 1c.  Wykaz wód uznanych jako naturalne wody mineralne jest
                    publikowany w drodze obwieszczenia w dzienniku urzędowym
                    ministra właściwego do spraw zdrowia.";
           
           6)   po art. 9a dodaje się art. 9b w brzmieniu:
             "Art. 9b. 1.  Minister właściwy do spraw zdrowia może czasowo na
                      terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w drodze rozpo
                      rządzenia:
                      1) zawiesić lub ograniczyć:
                         a) obrót i stosowanie dozwolonej substancji do
                           datkowej lub substancji pomagającej w przetwarzaniu
                           określonych w przepisach wydanych na podstawie art.
                           9 ust. 4 pkt 1,
                         b) poddawanie żywności procesom napromieniania
                           promieniowaniem jonizującym oraz obrót żywnością
                           poddaną tym procesom określonym w przepisach
                           wydanych na podstawie art. 8 ust. 3,
                      2) obniżyć maksymalne poziomy zanieczyszczeń chemicznych 
                         i biologicznych określonych w przepisach wydanych 
                         na podstawie art. 9 ust. 4b,
                      3) obniżyć najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości 
                         chemicznych środków ochrony roślin określonych 
                         w przepisach wydanych na podstawie art. 9 ust. 5
                      - w przypadku, jeżeli na podstawie nowych dowodów lub po
                      dokonaniu ponownej oceny uzyska dostateczne podstawy do
                      stwierdzenia, że mogą one zagrażać zdrowiu lub życiu
                      człowieka.
                    2. Rozporządzenia, o których mowa w ust. 1, minister
                      właściwy do spraw zdrowia przekazuje niezwłocznie, wraz
                      z uzasadnieniem, innym państwom członkowskim Unii
                      Europejskiej oraz Komisji Europejskiej.
                    3.   Jeżeli Komisja Europejska podejmie stosowne działania
                      w celu potwierdzenia dowodów podanych w uzasadnieniu do
                      wydanego rozporządzenia, o którym mowa w ust. 1,
                      rozporządzenie może obowiązywać do czasu przyjęcia przez
                      Komisję Europejską zmian w przepisach Unii
                      Europejskiej.";
           
           7)   w art. 12 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
             "1. Podjęcie produkcji nowej żywności lub wprowadzenie jej do
                obrotu musi być poprzedzone postępowaniem, o którym mowa w
                rozporządzeniu nr 258/97/WE.";
           
           8)   po art. 12a dodaje się art. 12b i 12c w brzmieniu:
             "Art. 12b. 1. Wprowadzanie do obrotu żywności genetycznie
                       zmodyfikowanej musi być poprzedzone postępowaniem, o
                       którym mowa w rozporządzeniu nr 1829/2003/WE.
                     2.   Główny Inspektor Sanitarny jest organem właściwym do
                       wykonywania czynności dotyczących żywności genetycznie
                       zmodyfikowanej określonych w rozporządzeniu nr
                       1829/2003/WE w zakresie, w jakim przepisy te przewidują
                       wykonanie czynności przez właściwe organy krajowe
                       państwa członkowskiego Unii Europejskiej.
                     3. Koszty postępowania, o którym mowa w ust. 1, ponoszą
                       wnioskodawcy, o których mowa w art. 4 ust. 3
                       rozporządzenia nr 1829/2003/WE.
             Art. 12c. Główny Inspektor Sanitarny jest organem właściwym do
                     wykonywania czynności dotyczących organizmów genetycznie
                     zmodyfikowanych przeznaczonych do bezpośredniego
                     wykorzystania jako żywność w rozumieniu przepisów
                     rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr
                     1946/2003/WE z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie
                     transgranicznego przemieszczania organizmów genetycznie
                     zmodyfikowanych (Dz.Urz. UE L 287 z 5.11.2003, str. 1),
                     zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1946/2003/WE", w
                     zakresie, w jakim przepisy te przewidują wykonanie
                     czynności przez właściwe organy krajowe państwa
                     członkowskiego Unii Europejskiej.";
                                
           9)   uchyla się art. 17;
          
           10)  w art. 19 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
             "1. Na podstawie powiadomienia, o którym mowa w art. 18 ust. 1,
                może zostać przeprowadzone postępowanie mające na celu
                wyjaśnienie, czy wymienione w powiadomieniu:
                1) środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego 
                  wyraźnie różnią się od żywności przeznaczonej 
                  do powszechnego spożycia oraz czy odpowiadają one 
                  szczególnym potrzebom żywieniowym, zgodnie z art. 3 
                  ust. 1 pkt 16;
                2) suplementy diety oraz substancje wzbogacające dodawane 
                  do żywności spełniają warunki określone w przepisach wydanych 
                  na podstawie art. 9 ust. 4 pkt 3.";
          
           11)  w art. 20:
             a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
                "1.  W przypadku przeprowadzania postępowania, o którym mowa w
                  art. 19 ust. 1, Główny Inspektor Sanitarny może zasięgnąć
                  opinii właściwych jednostek badawczo-rozwojowych, chyba że
                  przedsiębiorca dostarczy opinię wydaną przez ogólnie uznaną
                  niezależną jednostkę naukowo-badawczą jednego z państw
                  członkowskich Unii Europejskiej.",
             b) dodaje się ust. 3-6 w brzmieniu:
                "3. Koszty wydawania opinii, o których mowa w ust. 1, ponoszą
                  przedsiębiorcy. Koszty poniesione w związku z wydawaniem
                  opinii obejmują koszty bezpośrednie jednostki badawczo-
                  rozwojowej, przy uwzględnieniu, średnio, wymiaru 10-15
                  godzin czasu pracy niezbędnego do przygotowania opinii.
                 4.  Do kosztów bezpośrednich zaliczane są koszty osobowe i
                  rzeczowe.
                 5.  Koszty osobowe obejmują koszty wynagrodzeń pracowników
                  opracowujących opinie oraz opłacane przez pracodawcę zgodnie
                  z obowiązującymi przepisami należności od wynagrodzeń
                  pracowników.
                 6.  Koszty rzeczowe obejmują koszty administracyjno-biurowe
                  utrzymania jednostki badawczo-rozwojowej, obliczane pro
                  porcjonalnie do nakładu czasu pracy niezbędnego do przy
                  gotowania opinii.";
          
          12)   w art. 24:
             a)   ust. 4 otrzymuje brzmienie:
                "4.  Opakowania środków spożywczych muszą być znakowane w
                  sposób czytelny, zrozumiały dla konsumenta, widoczny i
                  nieusuwalny, a napisy nie mogą być niewyraźne lub przerywane
                  przez inne elementy pisemne lub graficzne.",
             b)   dodaje się ust. 8 w brzmieniu:
                "8. Żywność genetycznie zmodyfikowaną znakuje się na zasadach
                  określonych w rozporządzeniu nr 1829/2003/WE oraz w
                  rozporządzeniu nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady
                  z dnia 22 września 2003 r. dotyczącym możliwości śledzenia i
                  etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz
                  możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych
                  wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i
                  zmieniającym dyrektywę 2001/18/WE (Dz.Urz. WE L 268 z
                  18.10.2003, str. 24), zwanym dalej "rozporządzeniem nr
                  1830/2003/WE".";
          
          13)   art. 25 otrzymuje brzmienie:
             "Art. 25. Środki spożywcze, dozwolone substancje dodatkowe lub
                     inne składniki żywności znakowane datą minimalnej
                     trwałości lub terminem przydatności do spożycia mogą
                     znajdować się w obrocie do tej daty lub terminu.";
          
          14)   w art. 27:
             a)   ust. 1 otrzymuje brzmienie:
                "1.  Produkcję żywności, dozwolonych substancji dodatkowych
                  lub innych składników żywności oraz materiałów i wyrobów
                  przeznaczonych do kontaktu z żywnością lub obrót nimi wolno
                  prowadzić, jeżeli zostaną spełnione wymagania w zakresie
                  higieny zapewniające właściwą jakość zdrowotną żywności, w
                  tym wymagania dotyczące pomieszczeń, urządzeń oraz ich
                  lokalizacji, a stan zdrowia osób biorących udział w
                  produkcji lub obrocie żywnością będzie odpowiadał wymaganiom
                  określonym w przepisach o chorobach zakaźnych i
                  zakażeniach.",
             b)   dodaje się ust. 3 w brzmieniu:
                "3.  Decyzji, o której mowa w ust. 2, nie wymaga wprowadzanie
                  do obrotu, poprzez urządzenia dystrybucyjne, żywności w
                  opakowaniach jednostkowych.";
                          
          15)   w art. 28 uchyla się ust. 4;
          
          16)   w art. 29 ust. 2 otrzymuje brzmienie:
             "2.  Sposób weryfikacji i dokumentowania zasad systemu HACCP w
                zakładzie, w celu potwierdzenia, że postępowanie, o którym
                mowa w ust. 1, jest skuteczne, określa kierujący zakładem.";
          
          17)   art. 38 otrzymuje brzmienie:
             "Art. 38. Tranzyt żywności, dozwolonych substancji dodatkowych,
                     innych składników żywności, substancji pomagających w
                     przetwarzaniu żywności lub materiałów i wyrobów
                     przeznaczonych do kontaktu z żywnością może odbywać się
                     tylko w szczelnych środkach transportu, zabezpieczonych
                     przed ich niekontrolowanym otwarciem i zaopatrzonych w
                     plomby urzędu celnego zgodnie z przepisami prawa
                     celnego.";
          
          18)   w art. 40a ust. 1 otrzymuje brzmienie:
             "1. W celu zapewnienia naukowych podstaw analizy ryzyka
                 zagrożenia zdrowia jednostki badawczo-rozwojowe podlegające
                 nadzorowi ministra właściwego do spraw zdrowia oraz ministra
                 właściwego do spraw rolnictwa określają i koordynują programy
                 monitoringu żywności i żywienia oraz środków żywienia
                 zwierząt realizowane przez organy urzędowej kontroli żywności
                 oraz opracowują opinie naukowe niezbędne do oceny ryzyka.";
          
          19)   w art. 40c dodaje się ust. 3 w brzmieniu:
             "3. Współpraca, o której mowa w ust. 1, w odniesieniu do żywności
                 objętej nadzorem ministra właściwego do spraw rolnictwa,
                 ministra właściwego do spraw rozwoju wsi lub ministra
                 właściwego do spraw rynków rolnych, wykonywana jest w
                 porozumieniu z właściwym ministrem.";
          
          20)   w art. 44 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
             "1.   Badania laboratoryjne, o których mowa w art. 43, wykonują
                 akredytowane:
                 1) laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej, funkcjonujące
                   w zintegrowanym systemie badań laboratoryjnych jakości 
                   zdrowotnej żywności określonym w art. 15a ustawy z dnia 
                   14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej 
                   (Dz. U. z 1998 r. Nr 90, poz. 575, z późn. zm.)[2];
                 2) laboratoria referencyjne.";
          
          21)   w art. 45 uchyla się ust. 2;
          
          22)   w art. 49 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
             "1.   Kto produkuje lub wprowadza do obrotu, szkodliwe dla
                 zdrowia lub życia człowieka, środki spożywcze, dozwolone
                 substancje dodatkowe lub inne składniki żywności, substancje
                 pomagające w przetwarzaniu oraz materiały i wyroby
                 przeznaczone do kontaktu z żywnością,
                podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozba
                 wienia wolności do lat 2.";
          
           23)  art. 50 otrzymuje brzmienie:
             "Art. 50. Kto produkuje lub wprowadza do obrotu, o niewłaściwej
                     jakości zdrowotnej, zepsute lub zafałszowane, środki
                     spożywcze, dozwolone substancje dodatkowe lub inne
                     składniki żywności, substancje pomagające w przetwa
                     rzaniu,
                     podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo
                     pozbawienia wolności do roku.";
                     
           
           24) w art. 51 w ust. 2 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
               "3) produkuje lub wprowadza do obrotu środki spożywcze,
                 dozwolone substancje dodatkowe lub inne składniki żywności,
                 substancje pomagające w przetwarzaniu, nieprzestrzegając
                 przepisów art. 10 ust. 2, art. 22, art. 24, art. 30 ust. 1,
                 art. 35 ust. 1 i 3, art. 36, art. 37, art. 39 ust. 1-3;";
           
           25) po art. 51 dodaje się art. 51a-51e w brzmieniu:
             
             "Art. 51a. 1. Kto:
                       1) nie umieszcza na wprowadzonej do obrotu żywności
                          genetycznie zmodyfikowanej oznakowania w sposób
                          określony w przepisach rozporządzenia
                          nr 1829/2003/WE oraz rozporządzenia nr 1830/2003/WE
                          albo dokonuje tych czynności niezgodnie z tymi
                          przepisami,
                       2) wprowadza do obrotu żywność genetycznie zmody
                          fikowaną bez uzyskania zezwolenia, o którym mowa w
                          przepisach rozporządzenia nr 1829/2003/WE, albo
                          dokonuje tych czynności niezgodnie z warunkami
                          określonymi w tym zezwoleniu,
                       3) nie wykonuje obowiązku monitorowania wprowadzonej do
                          obrotu żywności genetycznie zmodyfikowanej w sposób
                          określony w przepisach rozporządzenia nr
                          1829/2003/WE albo dokonuje tych czynności niezgodnie
                          z tymi przepisami,
                          podlega karze grzywny.
             
             Art. 51b. Kto:
                     1) nie przekazuje Komisji Europejskiej informacji o wszel
                       kich nowych danych naukowych lub technicznych, które
                       mogą mieć wpływ na ocenę bezpieczeństwa używania
                       żywności genetycznie zmodyfikowanej,
                     2) nie przekazuje niezwłocznie Komisji Europejskiej
                       informacji o wszelkich zakazach lub ograniczeniach
                       nałożonych przez właściwy organ państwa trzeciego, w
                       którym żywność genetycznie zmodyfikowana jest
                       wprowadzana do obrotu
                     - w sposób określony w rozporządzeniu nr 1829/2003/WE,
                     podlega karze grzywny.
             
             Art. 51c. Kto nie wycofuje z obrotu żywności genetycznie zmody
                     fikowanej określonej w decyzji Komisji Europejskiej albo
                     dokonuje tych czynności niezgodnie z tą decyzją,
                     podlega karze grzywny.
             
             Art. 51d. Kto nie stosuje się do decyzji w sprawie przywozu
                     organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do
                     bezpośredniego wykorzystania jako żywność lub do ich
                     przetwarzania, o którym mowa w art. 10 ust. 1
                     rozporządzenia nr 1946/2003/WE,
                     podlega karze grzywny.
             
             Art. 51e. Kto dokonuje transgranicznego przemieszczania orga
                     nizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do
                     bezpośredniego wykorzystania jako żywność lub do ich
                     przetwarzania w sposób niezgodny z art. 10 ust. 1
                     rozporządzenia nr 1946/2003/WE,
                     podlega karze grzywny.";
                             
          26)   art. 52 otrzymuje brzmienie:
             "Art. 52. Orzekanie w sprawach o czyny, o których mowa w art. 51-
                     51e, następuje w trybie przepisów Kodeksu postępowania w
                     sprawach o wykroczenia.".
             
      Art. 2. W ustawie z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji
Sanitarnej (Dz. U. z 1998 r. Nr 90, poz. 575, z późn. zm.)[3] wprowadza się
następujące zmiany:
           1) w art. 4 w ust. 1 po pkt 3 dodaje się pkt 3a w brzmieniu:
             "3a) nadzoru nad jakością zdrowotną żywności,";
           2) w art. 10 po ust. 1 dodaje się ust. 1a i 1b w brzmieniu:
             "1a. Obszar działania państwowego powiatowego inspektora sani
                 tarnego może obejmować kilka powiatów.
              1b.  Minister właściwy do spraw zdrowia, w porozumieniu z
                 ministrem właściwym do spraw administracji publicznej, w
                 przypadku, o którym mowa w ust. 1a, określi, w drodze
                 rozporządzenia, terytorialny obszar działania i siedzibę
                 państwowego powiatowego inspektora sanitarnego oraz podległą
                 mu stację sanitarno-epidemiologiczną, mając na względzie
                 dostosowanie właściwości terytorialnej państwowych
                 powiatowych inspektorów sanitarnych do potrzeb Państwowej
                 Inspekcji Sanitarnej.";
           3) po art. 15 dodaje się art. 15a w brzmieniu:
             "Art. 15a. 1. Stacje sanitarno-epidemiologiczne, określone w wy
                       kazach, o których mowa w ust. 3, wykonują badania
                       laboratoryjne w zakresie nadzoru sanitarnego, działając
                       w zintegrowanym systemie badań laboratoryjnych.
                     2. Przez zintegrowany system badań laboratoryjnych
                       rozumie się jednolity sposób wykonywania badań
                       laboratoryjnych w zakresie nadzoru sanitarnego nad
                       warunkami:
                       1) wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określonej
                         w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym 
                         odprowadzaniu ścieków,
                       2) jakości zdrowotnej żywności, w ramach urzędowej 
                         kontroli żywności i monitoringu określonych w przepisach 
                         o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
                     3.   Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze
                       zarządzenia:
                       1) wykaz stacji sanitarno-epidemiologicznych wykonujących 
                         badania wody w zintegrowanym systemie badań laboratoryjnych,
                       2) wykaz stacji sanitarno-epidemiologicznych wykonujących
                         badania jakości zdrowotnej żywności w zintegrowanym 
                         systemie badań laboratoryjnych
                       - mając na względzie strukturę organizacyjną stacji
                       sanitarno-epidemiologicznych oraz liczbę podmiotów
                       objętych na danym terenie nadzorem sanitarnym
                       i charakter prowadzonej przez te podmioty działalności
                       gospodarczej.
                     4. Stacje sanitarno-epidemiologiczne działające w zinte
                       growanym systemie badań laboratoryjnych, o których mowa
                       w ust. 3 pkt 2, wykonują badania jakości zdrowotnej
                       żywności zgodnie z rocznymi planami pobierania próbek
                       żywności w Państwowej Inspekcji Sanitarnej
                       zatwierdzanymi przez Głównego Inspektora Sanitarnego.";
           4)   po art. 37 dodaje się art. 37a w brzmieniu:
             "Art. 37a. 1. Jeżeli państwowy powiatowy inspektor sanitarny
                       przejmuje zadania jednego lub kilku państwowych
                       powiatowych inspektorów sanitarnych, zgodnie
                       z art. 10a, zachowują ważność decyzje i postanowienia
                       wydane przez państwowego powiatowego inspektora
                       sanitarnego, którego zadania są przejmowane.
                     2.   Postępowania wszczęte i niezakończone przez
                       państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, którego
                       zadania są przejmowane, są przeprowadzane dalej przez
                       państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, który
                       przejął zadania tego państwowego powiatowego inspektora
                       sanitarnego.".

      Art. 3. W ustawie z dnia 6 września 2001 r. o materiałach i wyrobach
przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. U. Nr 128, poz. 1408, z 2003 r.
Nr 171, poz. 1662 oraz z 2004 r. Nr 173, poz. 1808) wprowadza się następujące
zmiany:
           1) art. 1 otrzymuje brzmienie:
             "Art. 1. Ustawa określa wymagania dla materiałów i wyrobów
                    przeznaczonych do kontaktu z żywnością dotyczące
                    bezpieczeństwa zdrowia lub życia człowieka w za
                    kresie nieuregulowanym przepisami rozporządzenia Par
                    lamentu Europejskiego i Rady nr 1935/2004 z dnia
                    27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów
                    przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego
                    dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz.Urz. WE L 338
                    z 13.11.2004), zwanego dalej "rozporządzeniem
                    1935/2004".";
           2) uchyla się art. 2;
           3) w art. 3 uchyla się ust. 1-3;
           4) art. 4 i 5 otrzymują brzmienie:
              "Art. 4. Stosowanie innych substancji niż określone w wykazach,
                    o których mowa w art. 3 ust. 4 pkt 1 i 2, zwanych dalej
                    "nowymi substancjami", wymaga uzyskania zezwolenia w
                    trybie i na zasadach określonych w art. 8-11 roz
                    porządzenia 1935/2004.
             Art. 5.  Główny Inspektor Sanitarny jest organem właściwym do
                    przyjmowania wniosków przedsiębiorców o wydanie zezwolenia
                    na stosowanie substancji nieobjętych wykazami, o których
                    mowa w art. 4, oraz do przekazywania tych wniosków do
                    Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności.";
           5)   uchyla się art. 6-11;
           6) art. 12 otrzymuje brzmienie:
              "Art. 12.   Główny Inspektor Sanitarny prowadzi rejestr
                     wniosków, o których mowa w art. 5.";
           7)   uchyla się art. 13 i 14;
           8) art. 16 otrzymuje brzmienie:
             "Art. 16. Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
                    wprowadzane do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej
                    Polskiej znakowane są w języku polskim. Materiały i wyroby
                    mogą być ponadto znakowane w jednym lub kilku językach
                    urzędowych Wspólnoty.";
           9)   w art. 18 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
             "1.   Kto wprowadza do obrotu materiały i wyroby niespełniające
                 wymagań określonych w ustawie i rozporządzeniu 1935/2004, w
                 tym oznakowane w sposób niezgodny z wymaganiami określonymi w
                 art. 15 rozporządzenia 1935/2004, podlega karze grzywny lub
                 aresztu.";
           10)  uchyla się załącznik do ustawy.
    
      Art. 4. W ustawie z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej
(Dz. U. Nr 33, poz. 287, Nr 91, poz. 877 i Nr 273, poz. 2703 oraz z 2005 r. Nr
23, poz. 188 i Nr 33, poz. 289) wprowadza się następujące zmiany:
            1) w art. 3 w ust. 2 w pkt 7 kropkę na końcu zastępuje się średnikiem
              i dodaje
               się pkt 8 w brzmieniu:
               "8) przyjmowanie informacji o niebezpiecznych produktach
                 żywnościowych oraz środkach żywienia zwierząt od organów
                 Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości
                 Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w zakresie kompetencji
                 tych inspekcji oraz Inspekcji Handlowej o niebezpiecznych
                 produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz ocena
                 ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym
                 produktem żywnościowym lub środkiem żywienia zwierząt, a
                 następnie przekazywanie tych informacji do kierującego siecią
                 systemu RASFF, o którym mowa w art. 40b ustawy z dnia 11 maja
                 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U.
                 z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr ..., poz. ...).";
           2) w art. 13 po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
             "1a. Główny Lekarz Weterynarii:
                  1) tworzy podpunkt krajowego punktu kontaktowego (PKPK) sieci 
                    systemu RASFF realizującego zadania, o których mowa
                    w art. 3 ust. 2 pkt 8, i kieruje pracami tego podpunktu;
                  2) jest odpowiedzialny za zbieranie informacji dotyczących 
                    wszystkich stwierdzonych przypadków niebezpiecznej żywności 
                    pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i środków żywienia 
                    zwierząt - w zakresie objętym kompetencjami Inspekcji
                    Weterynaryjnej, Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, 
                    Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych 
                    oraz Inspekcji Handlowej - i przekazywanie tych informacji 
                    do krajowego punktu kontaktowego sieci systemu RASFF.".

      Art. 5. Przepisy wykonawcze wydane na podstawie art. 9 ust. 4a i art. 9a
ust. 1 ustawy wymienionej w art. 1 zachowują moc do dnia wejścia w życie
przepisów wykonawczych wydanych na podstawie art. 9 ust. 4b i art. 9a ust. 1
ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.
  
      Art. 6. 1. Naturalne wody mineralne produkowane i wprowadzane do obrotu
na podstawie przepisów dotychczasowych uznaje się jako naturalne wody
mineralne w rozumieniu art. 9a ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu
nadanym niniejszą ustawą.
           2. Oceny i kwalifikacje rodzajowe naturalnych wód mineralnych prze
prowadzone do dnia wejścia w życie ustawy zachowują ważność.
  
      Art. 7. Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością nie
spełniające wymagań określonych w ustawie, o której mowa w art. 3, w brzmieniu
nadanym niniejszą ustawą, wprowadzone do obrotu przed dniem wejścia w życie
przepisów ustawy mogą pozostać w obrocie do wyczerpania zapasów.
  
  Art. 8. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
  

                                      
  
                           U Z A S A D N I E N I E
    
Nowelizacja ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i
żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265) wynika z doświadczeń na tle
obowiązywania dotychczasowych przepisów ustawy, a także z konieczności
wdrożenia przepisów nowych, obowiązujących już regulacji Unii Europejskiej
dotyczących bezpieczeństwa żywności.
Propozycje zmian zawarte w art. 1 pkt 1 projektu wprowadzają nowe brzmienie
odnośnika nr 1 do ustawy wymieniającego dyrektywy, które są wdrażane ustawą.
Odnośnik uwzględnia dyrektywy, które weszły w życie po ostatniej nowelizacji
ustawy. Są wymienione w nim dyrektywy podstawowe, bez dyrektyw je
zmieniających.
 Propozycja zmiany zawarta w art. 1 pkt 2 aktualizuje zakres regulacji
ustawy, uwzględniając wyłączenie wymagań określonych przepisami o wymaganiach
weterynaryjnych żywności pochodzenia zwierzęcego oraz regulacji zawartej
w przepisach ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Propozycje zmian zawarte w art. 1 pkt 3 lit. a, c, d, e, f, g oraz lit. i
wprowadzają do nowelizowanej ustawy nowe definicje lub doprecyzowują
brzmienie istniejących definicji istotnych ze względu na zakres regulacji
objętej przepisami ustawy. Zmiany te uwzględniają uwagi zgłoszone w trakcie
uzgodnień zewnętrznych projektu ustawy.
Propozycja zmiany zawarta w art. 1 pkt 3 lit. f projektu wprowadza definicję
genetycznie zmodyfikowanej żywności. Zmiany dotyczące żywności genetycznie
zmodyfikowanej miały zostać wprowadzone ustawą o zmianie ustawy o organizmach
genetycznie zmodyfikowanych, lecz ze względu na przedłużający się proces
legislacyjny nad tą ustawą niezbędne jest wprowadzenie tych zmian w ustawie o
warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Dotyczy to zmiany zawartej w art.
1 pkt 8 projektu.
Propozycje zmian zawarte w art. 1 pkt 3 lit. b oraz lit. h projektu ustawy
stanowią sprostowanie błędów zawartych w ustawie z dnia 20 kwietnia 2004 r. o
zmianie i uchyleniu niektórych ustaw w związku z uzyskaniem przez
Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 96,
poz. 956). Przy definicji "obrotu żywnością" błędnie przywołano pkt 9 z art.
3 zamiast pkt 8, a w definicji "żywności przeznaczonej bezpośrednio dla
konsumenta" – pkt 9 zamiast pkt 18 z art. 3 rozporządzenia nr 178/2002/WE.
Zmiana zawarta w art. 1 pkt 4 projektu ustawy dostosowuje brzmienie
upoważnienia dla ministra właściwego do spraw zdrowia w porozumieniu
z ministrem właściwym do spraw rolnictwa do uregulowania, w drodze
rozporządzenia, wymagań w zakresie zanieczyszczeń żywności do zakresu
przepisów dyrektyw wspólnotowych z tego obszaru. Maksymalne poziomy
zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się
w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych,
substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na ich powierzchni, są
uregulowane przepisami rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 30 kwietnia
2004 r. w brzmieniu zgodnym ze stosownymi dyrektywami UE. Jednakże zakres
regulacji ww. rozporządzenia jest węższy niż przewiduje to upoważnienie do
wydania rozporządzenia. Tak więc zmiana ta stała się konieczna przy obecnej
nowelizacji ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
Zmiana zawarta w art. 1 pkt 5 projektu ustawy (dot. art. 9a ustawy) polega na
rozszerzeniu regulacji dotyczących kwestii uznawania przez Głównego
Inspektora Sanitarnego naturalnych wód mineralnych oraz publikowania tego
uznania w Dzienniku Urzędowym Ministra Zdrowia, co wynika z przepisów
dyrektywy 80/777/EWG w sprawie zbliżania ustawodawstw Państw Członkowskich w
zakresie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych.
Zgodnie z projektem uznanie takie będzie dokonywane na podstawie kwalifikacji
i oceny rodzajowej wody. Wprowadzający tę zasadę przepis, zgodnie z zasadami
techniki prawodawczej, musi być objęty przepisami ustawy i dlatego nie mógł
być zawarty w obowiązującym rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia
29 kwietnia 2004 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód
źródlanych i wód stołowych.
Zmiana zawarta w art. 1 pkt 6 projektu ustawy wprowadza tzw. "klauzule
bezpieczeństwa", czyli możliwość czasowego zawieszenia lub ograniczenia na
terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w drodze rozporządzenia wydanego przez
ministra właściwego do spraw zdrowia, stosowania lub wprowadzania do obrotu
dozwolonych substancji dodatkowych, napromieniania żywności, obniżania
dopuszczalnych poziomów pestycydów lub zanieczyszczeń, jeżeli na podstawie
nowych danych okaże się, że mogą one stanowić zagrożenie dla zdrowia lub
życia ludzi.
Zmiana zawarta w art. 1 pkt 7 projektu polega na przywołaniu rozporządzenia
(WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r.
dotyczącego nowej żywności i nowych składników żywności, w którym to
rozporządzeniu jest określone postępowanie w sprawie produkcji oraz
wprowadzania do obrotu nowej żywności, z wyłączeniem żywności GMO.
Zmiany zawarte w art. 1 pkt 8 projektu dotyczą żywności genetycznie
zmodyfikowanej. Zmiany te oraz zmiany w przepisach karnych (pkt 25) miały
zostać wprowadzone ustawą o zmianie ustawy o organizmach genetycznie
zmodyfikowanych, lecz ze względu na przedłużający się proces legislacyjny nad
tą ustawą niezbędne jest wprowadzenie tych zmian w ustawie o warunkach
zdrowotnych żywności i żywienia.
Zmiana zawarta w art. 1 pkt 9 projektu, polegająca na uchyleniu art. 17
ustawy, uwzględnia fakt, że od dnia 1 stycznia 2005 r. weszły w życie
przepisy art. 11 i 12 rozporządzenia nr 178/2002/WE, które są stosowane
bezpośrednio.
Zmiany zawarte w art. 1 pkt 10 i 11 projektu ustawy dotyczą przepisów
regulujących postępowanie w zakresie powiadamiania Głównego Inspektora
Sanitarnego przez przedsiębiorców o wprowadzaniu po raz pierwszy do obrotu
żywności wymienionej w art. 18 ust. 1 ustawy o warunkach zdrowotnych żywności
i żywienia. Polegają one na doprecyzowaniu zasad postępowania z notyfikowaną
żywnością wprowadzaną po raz pierwszy do obrotu, zgodnie z zasadami
wspólnotowymi określonymi w dyrektywie 89/398 z dnia 3 maja 1989 r. w sprawie
zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków
spożywczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia oraz dyrektywie 2002/46 z
dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich
odnoszących się do suplementów diety. Projekt w art. 1 pkt 10 zakłada
rezygnację z obligatoryjności przeprowadzania przez Głównego Inspektora
Sanitarnego postępowania wyjaśniającego, wprowadzając zasadę fakultatywności,
oraz doprecyzowuje cel przeprowadzania tego postępowania, które polega na
wyjaśnieniu, czy środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
zawarte w powiadomieniu wyraźnie różnią się od żywności przeznaczonej do
powszechnego spożycia oraz, czy odpowiadają one szczególnym potrzebom
żywieniowym. Celem tego postępowania jest również stwierdzenie, czy
suplementy diety oraz substancje wzbogacające dodawane do żywności spełniają
wymagania określone dla tych grup środków spożywczych w obowiązujących
rozporządzeniach Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie
suplementów diety oraz z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie substancji
wzbogacających dodawanych do żywności i warunków ich stosowania.
Zmiana zawarta w art. 1 pkt 11 projektu, dotycząca art. 20 ustawy, polega na
doprecyzowaniu brzmienia ust. 1 oraz dodaniu regulacji wprowadzanych nowymi
ust. 3-5 nakładającymi na przedsiębiorców obowiązek ponoszenia kosztów za
opinie merytoryczne wydawane przez jednostki badawczo-rozwojowe w toku
postępowania wyjaśniającego dotyczącego wprowadzanych do obrotu po raz
pierwszy środków spożywczych. Główny Inspektor Sanitarny może zwrócić się do
tych jednostek badawczo-rozwojowych o opinię merytoryczną.
Zmiana zawarta w art. 1 pkt 12 lit. a doprecyzowuje przepisy art. 24 do
zakresu określonego dyrektywą 2000/13/WE w zakresie etykietowania,
prezentacji i reklamy środków spożywczych w wersji sfinalizowanej tej
dyrektywy. Zmiana zawarta w pkt 12 lit. b wynika z faktu przedłużających się
prac nad nowelizacją ustawy o genetycznie zmodyfikowanych organizmach, która
miała uwzględniać omawianą zmianę.
Zmiana zawarta w art. 1 pkt 13 projektu, dotycząca art. 25 ustawy, ma
charakter doprecyzowujący brzmienie przepisu i uwzględnia uwagi zgłoszone w
trakcie uzgodnień zewnętrznych projektu ustawy.
Zmiana zawarta w art. 1 pkt 14 projektu ustawy dotycząca art. 27 ustawy
o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia doprecyzowuje brzmienie tego
przepisu w związku z wątpliwościami interpretacyjnymi przedsiębiorców branży
żywnościowej oraz, proponowanym ust. 3, wyłącza konieczność uzyskiwania
decyzji organów urzędowej kontroli żywności na maszyny dystrybucyjne
(automaty), z których jest sprzedawana żywność w opakowaniach jednostkowych.
Zmiana ta uwzględnia uwagi organizacji zrzeszających producentów i
dystrybutorów żywności zgłoszone w trakcie uzgodnień projektu.
Zmiana zawarta w art. 1 pkt 15 projektu ustawy uchyla ust. 4 w art. 28 ustawy
o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia zawierający upoważnienie dla
Ministra Zdrowia do określenia, w drodze rozporządzenia, zakresu, metod i
sposobu prowadzenia kontroli wewnętrznej w zakładach. Obowiązek prze
prowadzania kontroli wewnętrznej w zakładzie wynika z systemu HACCP i jest
określony w dyrektywie 93/43 w sprawie higieny środków spożywczych. Obowiązek
ten spoczywa na kierującym zakładem, który, zgodnie z rozporządzeniem
178/2002 ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,
powołującego Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiającym
procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, jest odpowiedzialny za
bezpieczeństwo produkowanej żywności.
Kierujący zakładem jest zobowiązany dostosować formę i sposób przeprowadzania
kontroli wewnętrznej do wymagań wynikających z wdrożenia w jego zakładzie
zasad systemu HACCP. W związku z powyższym nie ma szczegółowych przepisów
wspólnotowych, co do sposobu przeprowadzania kontroli wewnętrznej. Z tego
względu rozporządzenie wykonawcze określające szczegółowy zakres, metody i
sposób prowadzenia tej kontroli traci rację bytu.
Zmiany zawarte w art. 1 pkt 16 oraz w art. 1 pkt 24 projektu ustawy (dodanie
art. 30 ust. 1 w art. 51 ust. 2 pkt 3 ustawy) wprowadzają dodatkowo, obok
weryfikacji, która obecnie obowiązuje, obligatoryjność dokumentowania
wdrożonego w zakładzie systemu HACCP, jak również nakładają odpowiedzialność
karną na przedsiębiorców, którzy nie rozpoczęli wdrażania zasad tego systemu.
Eksperci Unii Europejskiej podkreślają brak w Polsce przepisów dotyczących
odpowiedzialności karnej za nieprzestrzeganie obowiązku wdrażania systemu
HACCP. Obowiązek ten wynika z art. 8 dyrektywy 93/43 nakazującego obejmowanie
urzędową kontrolą żywności spraw przestrzegania przez producentów żywności
oraz podmioty wprowadzające żywność do obrotu obowiązku wdrażania i
stosowania systemu HACCP. Przepis odwołuje się do przepisów dyrektywy
89/397/EWG, która zobowiązuje państwa członkowskie do podjęcia niezbędnych
środków, w tym administracyjnych, aby urzędowe kontrole były skuteczne.
Zmiana zawarta w art. 1 pkt 17 projektu ustawy dotycząca art. 38 ustawy
o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia regulującego warunki transportu
żywności w tranzycie polega na powołaniu w tym artykule przepisów prawa
celnego zamiast, jak to jest aktualnie, Kodeksu celnego (krajowego), który
nie obowiązuje od daty akcesji. Od dnia 1 maja 2004 r. w sprawach kontroli
celnych obowiązują regulacje Unii Europejskiej oraz przepisy ustawy z dnia 19
marca 2004 – Prawo celne (Dz. U. Nr 68, poz. 622).
Zmiana 18 w art. 1 projektu ustawy polega na uzupełnieniu zakresu monitoringu
o środki żywienia zwierząt, co wynika bezpośrednio z przepisów rozporządzenia
nr 178/2002. Bezpieczeństwo żywności, zgodnie z rozporządzeniem nr 178/2002,
obejmuje żywność oraz środki żywienia zwierząt.
Zmiana 19 w art. 1 projektu ustawy, dotycząca art. 40c odnoszącego się do
współpracy z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności, proponowana
przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wynika z faktu, że nadzór nad
żywnością jest sprawowany również przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zmiana 20 w art. 1 projektu ustawy oraz zmiany proponowane do ustawy
o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (art. 2 projektu) stanowią pakiet regulacji
dotyczących reorganizacji bazy laboratoryjnej badania żywności w Państwowej
Inspekcji Sanitarnej. Celem tworzonego zintegrowanego systemu badań
laboratoryjnych jest zapewnienie specjalizacji w wykonywaniu badań żywności
oraz dążenie do optymalnie uzasadnionej alokacji środków rzeczowych
i finansowych w poszczególnych stacjach sanitarno-epidemiologicznych w każdym
województwie.
Zintegrowany system badania żywności należy rozumieć jako wyodrębniony
organizacyjnie w każdym województwie system badań laboratoryjnych żywności,
wykonywanych przez komórki organizacyjne wojewódzkich, powiatowych i
granicznych stacji sanitarno-epidemiologicznych, określony przez państwowego
wojewódzkiego inspektora sanitarnego, każdego według jego właściwości.
Analogiczne propozycje zmian dotyczą badań wody przeznaczonej do spożycia
przez ludzi.
Zmiana 21 w art. 1 projektu ustawy uchylająca ust. 2 w art. 45 ustawy
o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia wynika z faktu, że zasada
ostrożności szczegółowo określona w tym przepisie jest regulowana art. 7
rozporządzenia nr 178/2002/WE, które obowiązuje Polskę wprost od dnia 1 maja
2004 r.
Zmiany 22-26 w art. 1 projektu ustawy dotyczą przepisów karnych i mają
charakter doprecyzowujący i uściślający. Zmiany te uwzględniają uwagi
zgłoszone w trakcie uzgodnień projektu ustawy. W związku z uwagą Rady
Legislacyjnej przy Prezesie Rady Ministrów dotyczącą przeanalizowania
przepisu wprowadzającego odpowiedzialność karną za niewdrażanie systemu HACCP
(zmiana proponowana do art. 51 ust. 2 pkt 3 – dodanie art. 30 ust. 1),
wyjaśnić należy, że wymóg ten wynika z art. 8 dyrektywy 93/43. Jednocześnie
projekt rozszerza przepisy karne w zakresie odpowiedzialności dotyczącej
żywności genetycznie zmodyfikowanej.
Konieczność wprowadzenia zmian zawartych w art. 3 projektu do ustawy z dnia 6
września 2001 r. o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z
żywnością (Dz. U. Nr 128, poz. 1408, z 2003 r. Nr 171, poz. 1662 oraz z 2004
r. Nr 179, poz. 1808) wynika z faktu, że z dniem 3 grudnia 2004 r. weszły
w życie przepisy rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr
1935/2004 z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego dyrektywy 80/590/EWG
i 89/109/EWG (Dz.Urz. WE L 338 z 13.11.2004). Przepisy rozporządzenia nr
1935/2004/WE będą stosowane bezpośrednio, w związku z tym należało wprowadzić
odpowiednie zmiany do obowiązującej ustawy, o której mowa w art. 3 projektu.
Rozporządzenie nr 1935/2004/WE w zakresie spraw w nim nieuregulowanych odsyła
do przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności. Dotyczy to w szczególności
przepisów dotyczących urzędowej kontroli żywności, definicji wspólnych pojęć
stosowanych w zakresie bezpieczeństwa żywności.
W związku z powyższym celowym jest, aby zmiany do tej ustawy zawrzeć
w nowelizacji ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
Wejście w życie zmian do ustawy o materiałach i wyrobach przeznaczonych do
kontaktu z żywnością nie spowoduje skutków dla budżetu państwa, ponieważ
przepisy rozporządzenia nr 1935/2004/WE nie wprowadzają nowych instytucji
prawnych powodujących konieczność wprowadzania zmian skutkujących
obciążeniami dla budżetu państwa.
 Art. 4 projektu ustawy wprowadza do ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej
uregulowania dotyczące współdziałania organów Inspekcji Weterynaryjnej
z organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie funkcjonowania sieci
systemu RASFF, których obowiązujące przepisy tej ustawy nie zawierają,
natomiast były one zawarte w uchylonej ustawie z dnia 24 kwietnia 1997 r.
o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa
oraz Inspekcji Weterynaryjnej.
Propozycje zawarte w art. 5-7 projektu ustawy (przepisy przejściowe) są
konsekwencją zmian dot. art. 9a ustawy o warunkach zdrowotnych żywności
i żywienia, w brzmieniu zawartym w art. 1 pkt 4 projektu nowelizacji, oraz
zmian zawartych w art. 3 projektu do ustawy o materiałach i wyrobach
przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Przewiduje się wejście w życie proponowanych zmian po upływie 14 dni od dnia
ogłoszenia ustawy.
                                      
                                                             
                                      
                           OCENA SKUTKÓW REGULACJI
                                      
1.  Podmioty, na które oddziałuje projektowana regulacja
  Projektowana ustawa zawiera regulacje dotyczące przedsiębiorców
  produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu.
  Odnosi się to m.in. do producentów naturalnych wód mineralnych i natu
  ralnych wód źródlanych, importerów żywności, w zakresie powiadamiania
  o wprowadzaniu po raz pierwszy do obrotu określonych środków spożywczych, 
  a także do przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie handlu
  obwoźnego.
  Projektowane regulacje nakładają na przedsiębiorców obowiązek ponoszenia
  kosztów sporządzania opinii merytorycznych wydawanych przez jednostki
  badawczo-rozwojowe w toku postępowania wyjaśniającego dotyczącego
  wprowadzanych do obrotu po raz pierwszy środków spożywczych. Koszty
  poniesione w związku z wydawaniem opinii obejmują koszty bezpośrednie
  jednostki badawczo-rozwojowej, przy uwzględnieniu, średnio, wymiaru 10-15
  godzin czasu pracy niezbędnego do przygotowania opinii.
  Ponadto projektowane regulacje wprowadzają uregulowania dotyczące
  współdziałania organów Inspekcji Weterynaryjnej z organami Państwowej
  Inspekcji Sanitarnej w zakresie funkcjonowania sieci systemu RASFF.

2. Wyniki przeprowadzonych konsultacji
  W ramach konsultacji projekt został opublikowany na stronach internetowych
  Ministerstwa Zdrowia oraz przekazany do Polskiej Federacji Producentów
  Żywności, Rady Gospodarki Żywnościowej, Krajowej Izby Gospodarczej
  "Przemysł Rozlewniczy", Polskiej Izby Przemysłu Żywnościowego oraz Komisji
  Wspólnej Rządu oraz Samorządu Terytorialnego.
  Projekt nie uwzględnia uwagi Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej, że
  obecną nowelizacją należy objąć przepisy dwóch rozporządzeń UE, które
  wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 2006 r., tj. rozporządzenia
  nr 852/2004/WE w sprawie higieny środków spożywczych oraz rozporządzenia
  nr 882/2004/WE w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu
  sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami
  dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt. Pozostałe uwagi
  zgłoszone w trakcie uzgodnień zewnętrznych projektu, w wyniku konferencji
  uzgodnieniowej, która odbyła się w dniu 5 stycznia 2005 r., zostały
  wyjaśnione i uwzględnione, poza uwagą Polskiej Federacji Producentów
  Żywności dotyczącą możliwości, określonej w art. 1 pkt 4 lit. a projektu,
  określenia rozporządzeniem zanieczyszczeń m. in. mikrobiologicznych,
  z uwzględnieniem procesu obowiązkowej notyfikacji Komisji Europejskiej
  i państw członkowskich Unii Europejskiej.
  Projekt stanowił przedmiot opinii Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu
  Terytorialnego, która na posiedzeniu w dniu 7 grudnia 2004 r. nie zgłosiła
  uwag i zaopiniowała pozytywnie przedstawiony projekt ustawy.

3. Wpływ regulacji na sektor finansów publicznych, w tym budżet państwa i
  budżety jednostek samorządu terytorialnego
  Zadania organów urzędowej kontroli żywności przewidziane w projekcie ustawy
  będą realizowane ze środków zaplanowanych w ustawach budżetowych dla części
  46 – Zdrowie i dla części 32 – Rolnictwo.
  Projektowana regulacja nie spowoduje zwiększenia wydatków ponoszonych przez
  budżet państwa oraz budżety jednostek samorządu terytorialnego.
  Rozszerzenie monitoringu o środki żywienia zwierząt nie spowoduje
  zwiększenia nakładów finansowych z budżetu państwa.
  Przewiduje się, że utworzenie zintegrowanego systemu badania żywności
  zmniejszy koszty budżetu państwa na skutek restrukturyzacji bazy
  laboratoryjnej Państwowej Inspekcji Sanitarnej uzasadnionej specjalizacją
  w wykonywaniu badań żywności oraz dążeniem do optymalnej alokacji środków
  rzeczowych i finansowych w poszczególnych stacjach sanitarno-
  epidemiologicznych w każdym województwie.
  
4. Wpływ regulacji na rynek pracy
  Regulacje zaproponowane w projekcie ustawy mogą mieć pozytywny wpływ na
  rynek pracy. Przemawia za tym fakt, że żywność produkowana zgodnie
  z wymaganiami wspólnotowymi cieszy się dużą popularnością i popytem na
  rynku wspólnotowym, co powoduje zwiększenie eksportu polskiej żywności. Te
  pozytywne dla polskiej gospodarki uwarunkowania zaistniały szczególnie po
  przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej.

5. Wpływ regulacji na konkurencyjność wewnętrzną i zewnętrzną gospodarki
  Projektowane regulacje sprzyjają konkurencyjności, zwłaszcza zewnętrznej,
  krajowego przemysłu spożywczego przez produkcję i obrót środkami spo
  żywczymi odpowiadającymi wymaganiom obowiązującym we Wspólnocie.

6. Wpływ regulacji na sytuację i rozwój regionów
  Regulacje zaproponowane w projekcie ustawy powinny mieć pozytywny wpływ na
  sytuację i rozwój gospodarczy regionów. Spełnianie przez producentów
  żywności szczegółowych wymagań przewidzianych projektem, zwiększających
  zgodnie ze standardami unijnymi wymagania w zakresie jakości zdrowotnej
  żywności, powinno wpłynąć na zwiększenie popytu na żywność krajową, a co za
  tym idzie zwiększenie produkcji.

7. Wpływ regulacji na zdrowie ludzi
  Wejście w życie ustawy, przez uściślenie nadzoru nad produkowaną i wpro
  wadzaną do obrotu żywnością, przyczyni się do skuteczniejszego zapewniania
  odpowiedniej jakości zdrowotnej produkowanej i wprowadzanej do obrotu
  żywności. Tym samym regulacje te pozwolą na skuteczniejsze zapewnienie
  bezpieczeństwa zdrowia konsumentów.

_______________________________________________________________________________
[1] Niniejszą ustawą zmienia się ustawy: ustawę z dnia 14 marca 1985 r. o
 Państwowej Inspekcji Sanitarnej, ustawę z dnia 6 września 2001 r. o
 materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz ustawę z
 dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej.

[2] Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z
 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 117, poz. 756, z 1999 r. Nr 70, poz. 778, z
 2000 r. Nr 12, poz. 136 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 11, poz. 84, Nr 29,
 poz. 320, Nr 42, poz. 473, Nr 63, poz. 634, Nr 125, poz. 1367, Nr 126, poz.
 1382 i Nr 128, poz. 1407 i 1408, z 2002 r. Nr 37, poz. 329, Nr 74, poz. 676 i
 Nr 135, poz. 1145, z 2003 r. Nr 80, poz. 717 i Nr 208, poz. 2020, z 2004 r.
 Nr 273, poz. 2703 oraz z 2005 r. Nr ..., poz. ...
[3] Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z
 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 117, poz. 756, z 1999 r. Nr 70, poz. 778, z
 2000 r. Nr 12, poz. 136 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 11, poz. 84, Nr 29,
 poz. 320, Nr 42, poz. 473, Nr 63, poz. 634, Nr 125, poz. 1367, Nr 126, poz.
 1382 i Nr 128, poz. 1407 i 1408, z 2002 r. Nr 37, poz. 329, Nr 74, poz. 676 i
 Nr 135, poz. 1145, z 2003 r. Nr 80, poz. 717 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004
 r. Nr 273, poz. 2703.